Volledig scherm
© Porsche

Gaat deze auto 20 miljoen opbrengen?

Er zijn er ooit drie van gemaakt en er is er slechts één over. Het is bovendien de allereerste Porsche ooit. En dus zijn kenners het erover eens: deze ‘Type 64' gaat op een veiling in Amerika vele miljoenen opbrengen.

De Type 64 werd gebouwd in de jaren 30. Het model was gebaseerd op de eerste Kever, die besteld werd bij Porsche door het nazi-regime. Er werden drie Type 64’s gebouwd in die tijd en het model dat nu wordt verkocht moest in eerste instantie deelnemen aan de race Berlijn-Rome in september 1939. Daartoe werd de motor opgevoerd tot maar liefst 32 pk.

Volledig scherm
© Porsche

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging de race uiteraard niet door. Het bijzondere is dat dit het enige exemplaar is dat de oorlog heeft overleefd. De auto werd ooit bestuurd door Ferdinand Porsche zelf. Naar verluidt vormde deze auto de inspiratiebron voor de Porsche 356, waarmee Porsche een echt automerk werd.

Volledig scherm
© Porsche

De Type 64 wordt in augustus geveild in Monterey (VS) door Sotheby’s. Kenners denken dat deze auto tot 20 miljoen euro op kan brengen. De duurste Porsche tot nu toe is een Porsche 917 racewagen die eigendom was van racelegende Jo Siffert. Ook had de auto een hoofdrol in de film Le Mans. De Porsche 917 bracht bijna 12 miljoen euro op tijdens een veiling. 

Volledig scherm
© Porsche
  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.