Frankrijk en Duitsland verzetten zich fel tegen verbod op verbrandingsmotor in 2035
De Europese Unie kondigt naar verwachting vandaag nieuwe emissiedoelstellingen aan die de verkoop van verbrandingsmotoren in 2035 onmogelijk maakt. De Franse en Duitse regeringen proberen die maatregel uit alle macht uit te stellen.
De Europese Unie maakt er geen geheim van dat ze vaart wil maken met de reductie van de CO2-uitstoot. Dat houdt onder meer in dat het versnellen van de wijdverbreide introductie van elektrische mobiliteit hoog op de agenda staat. Niet alle landen zijn daar echter even blij mee.
Frankrijk en Duitsland zijn de twee Europese landen met de grootste auto-industrie. Het zijn dan ook die twee landen die de introductie van nieuwe Europese uitstootnormen proberen tegen te houden. De plannen daarvoor maakt de Europese Unie vandaag of later deze week naar verwachting definitief bekend: in 2030 moet de totale CO2-uitstoot met 55 tot 65 procent gedaald zijn ten opzichte van 1990 en in 2035 moet het voor de auto’s op een nulpunt belanden.
Dat laatste stuit Frankrijk en Duitsland tegen de borst. Ze zien dat doel liever opschuiven richting 2040. In Frankrijk steunt men het doel van 55 procent CO2-uitstoot in 2030, maar wil men dat hybrides langer op de markt kunnen blijven, zo meldt Automotive News Europe. Men is vooral bang dat een verbod op verbrandingsmotoren - wat 0 gram CO2-uitstoot in 2035 feitelijk betekent - zorgt voor veel banenverlies doordat de productie van EV’s minder arbeidsintensief is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijna kwart Europese automobilisten onder 35 jaar kijkt video’s tijdens het rijden
-
auto-expert2
Worden elektrische auto’s vaker van achteren aangereden?
Een elektrische auto gaat al remmen zodra je het gaspedaal loslaat. Maar hoe zit het dan met de remlichten? Botst bij deze auto's vaker een andere auto achterop, vraagt lezer Jan van der Vlist zich af. Auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
Over vijf jaar zijn alle nieuwe Audi-modellen elektrisch, maar voor China wordt een uitzondering gemaakt
Audi stopt in 2026 met het introduceren van nieuwe automodellen met benzine- of dieselmotoren. Voor het zover is, wil Audi nog één keer pronken met een motor die fossiele brandstoffen gebruik: ,,Audi’s laatste verbrandingsmotor zal de beste zijn die we ooit gebouwd hebben”, aldus CEO Marcus Duesmann. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Toenemende onrust bij ooit zo machtige Volkswagen: ‘Stop dwangarbeid in China’
-
-
-
PREMIUM
Gevaar voor straling laadpaal elektrische auto? Let hierop als je een hartimplantaat hebt
Bij het opladen van een elektrische auto loop je een groter risico om blootgesteld te worden aan elektromagnetische straling. Bepaalde apparatuur, zoals een hartimplantaat, kan daar gevoelig voor zijn. Moet je daar rekening mee houden als je elektrisch rijdt? -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.