Ferdinand Piëch maakte Volkswagen tot wereldmerk
Ferdinand Piëch, de voormalige Volkswagen Groep-voorzitter, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd aan de Duitse krant Handelsblatt.
Piëch werd geboren in 1937 als zoon van Anton en Louise Piëch. Zijn moeder was de dochter van Ferdinand Porsche, waardoor hij een kleinzoon was van de beroemde auto-ingenieur. Piëch was een techneut en begon in 1963 bij Porsche te werken.
Hij verhuisde in 1972 naar Audi en werd in 1993 CEO van Volkswagen. Piëch speelde een belangrijke rol bij de groei van het merk. In 2012 voegde hij Volkswagen samen met Porsche en ook kocht hij merken als Bentley, Bugatti en Lamborghini. Bovendien trok hij merken als Seat en Skoda uit het slop. Piëchs leiderschap van de Volkswagen Group eindigde in 2015 toen de affaire omtrent de sjoemeldiesels hem dwong om af te treden.
In 2017 verkocht hij een belang van 14,7 procent in Porsche SE in een transactie ter waarde van naar schatting 1,3 miljard euro. Piëch was een auto- en motorliefhebber. Naar verluidt werd hij onwel tijdens een diner op de avond van 25 augustus in Rosenheim. Hij stierf in een nabijgelegen ziekenhuis op 26 augustus. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUMMijn Allessie
Al werkt het voor geen meter, vader Jan en zoon Bart zijn voor altijd gek van Alfa Romeo
De relatie die vader Jan (70) en zoon Bart Netten (38) hebben met Alfa Romeo is een ingewikkelde. Senior rijdt een GTV uit ’96 en junior een 75 uit ’91. Uiterlijk geweldig, maar praktisch? Op die eigenschap hebben de heren hun auto’s nog niet kunnen betrappen. Toch zetten ze voor Italiaanse passie de frustratie graag aan de kant.Rijswijk -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Veel automobilisten weten niet hoe hard je hier mag rijden
Borden met de aanduiding woonerf geven nog steeds niet goed aan dat daar een maximumsnelheid aan is verbonden. Velen hebben tijdens hun rijles wellicht geleerd dat hier ‘stapvoets’ moet worden gereden, maar hoe hard is dat precies? -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen van meer dan 3500 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen van meer dan 3500 euro.
-
PREMIUMautotest
Test Audi Q8 e-tron: de pionier verliest zijn voorsprong
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Gevaar voor straling laadpaal elektrische auto? Let hierop als je een hartimplantaat hebt
Bij het opladen van een elektrische auto loop je een groter risico om blootgesteld te worden aan elektromagnetische straling. Bepaalde apparatuur, zoals een hartimplantaat, kan daar gevoelig voor zijn. Moet je daar rekening mee houden als je elektrisch rijdt?