Tesla-CEO Elon Musk bij de onthulling van de Tesla Roadster 2 in Californië in 2017.
Volledig scherm
Tesla-CEO Elon Musk bij de onthulling van de Tesla Roadster 2 in Californië in 2017. © REUTERS

Elon Musk wil de Tesla Roadster met raketmotoren op de markt brengen

Elon Musk zorgt opnieuw voor beroering op Twitter. De Tesla-topman bevestigde aan zijn grote schare volgers dat hij de Tesla Roadster wil laten vliegen – of op z'n minst wil laten hoveren (boven de grond laten zweven). En de flamboyante miljardair is deze keer bloedserieus. Musk zegt onder meer stuwraketten van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX te willen inzetten.

De bevestiging volgde na een tweet van een fan, die Tesla prees voor de vooruitgang die het merk - volgens hem - heeft geboekt. Een ander reageerde met een gif van een vliegende DeLorean zoals in ‘Back to the Future’. Musk retweette niet alleen dit uit de bekende film afkomstige,  futuristische droombeeld, hij voegde er ook fijntjes aan toe dat “de nieuwe Roadster eigenlijk inderdaad iets als dit zal doen”.

SpaceX-optiepakket

De Roadster is de nieuwe supersnelle Tesla die Elon Musk tegen 2020 heeft beloofd. En oh ja, er zweeft al een exemplaar door het heelal, bestuurd door een pop genaamd Starman. Sindsdien speelt Musk blijkbaar met het idee om zo snel mogelijk ook echte, vliegende auto’s te gaan maken. 

Eerder liet hij zijn volgers al weten dat geïnteresseerden voor een meerprijs een ‘SpaceX optiepakket’ kunnen kiezen bij de nieuwe Tesla Roadster, inclusief 10 kleine stuwraketten die aan de wagen zouden worden aangebracht. “Deze raketmotoren zullen de topsnelheid, het versnellingsvermogen, het remvermogen en het nemen van bochten drastisch verbeteren”, aldus Musk. 

“Misschien zullen ze zelfs een Tesla kunnen laten vliegen…”

De rode Tesla Roadster die in de ruimte werd geschoten.
Volledig scherm
De rode Tesla Roadster die in de ruimte werd geschoten. © REUTERS

Weg met de achterste stoelen

Iedereen dacht toen dat het SpaceX-pakket eerder gekscherend bedoeld was, maar nu is duidelijk dat het iets is dat Tesla écht op de markt wil brengen. “Ik heb echt het gevoel dat je niet aan het grappen bent”, stelde bekende techvlogger Marques Brownlee in één van de vele reacties die volgden op Musks tweet. Waarop die bevestigde: “Ik maak geen grap. Ik zal het koude gassysteem met perslucht van SpaceX gebruiken in een samengesteld omwikkeld drukvat”. Dat systeem komt dan op de plaats van de twee achterste stoelen, liet hij zich nog ontvallen.

Verticaal

In het verleden liet Musk al meermaals blijken dat hij de toekomst van transport niet horizontaal, maar verticaal ziet. Tot voor kort betekende dat vooral ondergronds gaan. Musk bouwt met zijn The Boring Company in Los Angeles al tunnels die automobilisten onder steden moeten vervoeren, om zo het fileprobleem op te lossen. Ook is hij een van de bedenkers van de Hyperloop: een ondergronds systeem van shuttles die extreem hoge snelheden kunnen bereiken. Maar nu zoekt hij het dus ook hogerop, al is dit idee waarschijnlijk niet bedoeld om de files op te lossen.

Wat kost dat?

Het ziet er naar uit dat je straks voor het basismodel van de Tesla-sportwagen zo’n 200.000 dollar moeten neertellen (173.450 euro). De limited edition ‘Founders Series’-optie zou 250.000 dollar kosten (216.900 euro). Aangezien het SpaceX-pakket ruimtevaarttechnologie bevat, is de kans groot dat die versie van de Roadster het duurste broertje wordt. Hoeveel duurder is nog niet duidelijk.