Eindhovens bedrijf maakt revolutionaire accu die nooit in brand vliegt: ‘Productie is ontzettend moeilijk’
Ze gaan veel langer mee, laden sneller op en vliegen nooit in de fik. De vastestofbatterij is een grote belofte voor de toekomst. LionVolt uit Eindhoven haalde miljoenen euro’s binnen om er een te ontwikkelen.
Iedereen kent wel een verhaal over een elektrische fiets die pardoes in brand vloog of een peperdure elektrische auto in een parkeergarage die spontaan in vlammen opging. Met de komst van vastestofbatterijen behoren die verhalen tot het verleden.
Ze zijn niet veilig en niet duurzaam, omdat bij de productie chemicaliën worden gebruikt
In tegenstelling tot de ‘natte’ lithium-ion-batterijen, die nu steeds massaler worden gebruikt, vliegt de vastestofbatterij nooit in brand. ,,Het risico van natte batterijen is dat de vloeistof in de batterij warm wordt en gaat branden”, zegt Karl McGoldrick, directeur van de Eindhovense start-up LionVolt. ,,Ze zijn niet veilig en niet duurzaam, omdat bij de productie chemicaliën worden gebruikt.”
De vastestofbatterij kent die problemen niet. Wat wel een probleem is: het is nog geen bedrijf ter wereld gelukt om zo’n batterij succesvol op de markt te brengen. ,,Overal ter wereld wordt eraan gewerkt”, zegt McGoldrick. ,,Het is mogelijk om samples te maken, maar productie in hoge volumes is ontzettend moeilijk.”
5.1 miljoen euro
Ook in Eindhoven wordt gewerkt aan een vastestofbatterij, door LionVolt. Dat bedrijf op de High Tech Campus ontstond begin dit jaar uit onderzoeksinstellingen TNO en Holst Centre, waar al vijf jaar werd gesleuteld aan de vastestofbatterij.
Om de batterij verder te ontwikkelen, heeft LionVolt 4 miljoen euro aan investeringen binnengehaald, van onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en investeringsfonds Innovation Industries. Een investeringsronde eerder dit jaar leverde al 1,1 miljoen euro op.
Beroep op Nationale Groeifonds
Maar om van de Eindhovense vastestofbatterij een succes te maken, is nog veel meer geld nodig. LionVolt doet daarom, samen met andere bedrijven zoals Demcon en Sioux, een beroep op het Nationale Groeifonds.
Via dat fonds investeert de Nederlandse overheid miljarden in ontwikkelingen die de Nederlandse economie op de lange termijn moeten versterken. Hoeveel geld de bedrijven hebben gevraagd, zegt McGoldrick niet: ,,Het gaat om meerdere miljoenen. Dat geld willen we gebruiken om een proefproductielijn te bouwen.”
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Ford Capri keert terug, maar anders dan je denkt
De Ford Capri werd in 1969 geïntroduceerd als een soort Mustang voor de Europese autokoper. Het was een betaalbare vierzits coupé die was gebouwd op het onderstel van de Ford Taunus. De auto was een groot succes voor Ford en bleef tot 1986 in productie. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Nieuwe super-accu van 3000 euro: tien minuten laden, 400 kilometer rijden
De perfecte accu voor elektrische auto’s lijkt nu echt in zicht. Ingenieurs van Penn State University in de Verenigde Staten hebben een prototype gemaakt dat bewijst: Elektrisch rijden kan net zo gebruiksvriendelijk zijn als rijden in een diesel- of benzine-auto. -
PREMIUM
Maak deze tien fouten bij het autowassen niet
De lente staat voor de deur, de temperaturen stijgen en dus is het eindelijk tijd om je auto klaar te maken voor het warme seizoen. Let daarbij op dat je daarbij niet deze gemakkelijk te voorkomen fouten maakt die je later geld kunnen kosten. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
1
Het rijbewijs zoals we dat kennen verdwijnt als EU-wet wordt aangenomen
In de EU wordt gewerkt aan het digitale rijbewijs. De invoering daarvan behelst echter meer dan het digitaliseren van het ‘roze papiertje’. Dit kan er allemaal gaan veranderen. -
-
-
Klopjacht naar superbatterij voor de elektrische auto
Alle autofabrikanten zijn op zoek naar het ei van Columbus: een batterij voor de elektrische auto die optimaal presteert, lang meegaat en het milieu op geen enkele manier aantast. Een organische batterij is volgens Mercedes-Benz dé oplossing. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.