eHighway
Volledig scherm
eHighway © Siemens AG

Drukke Duitse snelweg heeft bovenleiding voor hybride vrachtwagens

In Duitsland is de eerste openbare eHighway voor vrachtverkeer geopend. Op een druk gedeelte van de A5 tussen Frankfurt en Darmstadt bevindt zich een testtraject met een bovenleiding voor hybride vrachtwagens.

De eHighway moet volgens de initiatiefnemers een van de meest efficiënte oplossingen worden voor goederenvervoer zonder uitlaatgas. Er zijn echter genoeg kanttekeningen bij te plaatsen. Trolleybussen zijn, ook in Nederland, nooit een groot succes geworden. Dat komt vooral door hun kwetsbaarheid: het gaat gauw mis in de verbinding tussen een rijdende auto, die zich niet zoals een trein op een spoor bevindt, en de bovenleiding.

Toch probeert elektronicagigant Siemens het weer na eerdere, kleinschaligere tests in Amerika en Zweden. Het grootste testtraject in Duitsland zal de komende tijd steeds intensiever worden gebruikt. Medio 2020 moet het aantal trolleytrucks op de weg tot vijf zijn toegenomen. De wagens zullen in ieder geval tot en met 2022 meerdere malen per dag op de eHighway tussen Weiterstadt en Langen/Mörfelden rijden.

Het gaat om hybride vrachtwagens, die zijn uitgerust met een combinatie van elektrische en dieselmotoren. Als ze op de eHighway rijden, kunnen ze stroom afnemen via de bovenleiding. Hier rijden ze in elektrische modus en ze laden dan tegelijkertijd hun accu’s op.

In de stedelijke gebieden, waar ze hun goederen inladen en bezorgen, rijden ze dankzij de opgeladen accu's ook in volledig elektrische modus. Door het opladen aan de bovenleiding op de snelweg houden ze een zo groot mogelijke actieradius. Mocht de accu onverhoopt toch leeg raken, dan hebben ze altijd nog hun dieselmotor om te kunnen blijven rijden.

Samenwerking

Het project wordt gecoördineerd door de wegenbouwkundige dienst van Hessen Mobil, die ook verantwoordelijk is voor de exploitatie van de eHighway. Behalve Siemens zijn ook de Technische Universiteit van Darmstadt en energiedienstverlener Entega AG bij het project betrokken.

Het ministerie van Milieu heeft de bouw van een fabriek voor de wagens gesteund met 14,6 miljoen euro. Daarnaast is 15,3 miljoen euro beschikbaar besteld voor de praktijktest tussen Frankfurt en Darmstad. De vijf hybride vrachtwagens zijn overigens van verschillende transportbedrijven. De eerste vrachtwagen die op het traject rijdt wordt geëxploiteerd door Spedition Schanz.

Alternatief voor het spoor

In totaal heeft het Duitse ministerie van Milieu de afgelopen jaren meer dan 70 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de trolleytrucks. De technologie is vooral interessant voor dat deel van het vrachtwagenverkeer dat op middellange tot lange termijn niet naar het spoor kan worden overgeheveld.

,,Elektrische bovenleidingtrucks zijn een bijzonder efficiënte oplossing op weg naar klimaatneutraal vrachtverkeer’’, zegt Rita Schwarzelühr-Sutter, staatssecretaris van Milieu. ,,We hebben ze jarenlang getest op een niet-openbaar testcircuit. De praktijktest begint nu op de A5 tussen Frankfurt en Darmstadt. Er volgen nog twee testbanen in Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg.’’

Bron: e-Drivers.com

eHighway
Volledig scherm
eHighway © Siemens AG
eHighway
Volledig scherm
eHighway © Siemens AG
eHighway
Volledig scherm
eHighway © Siemens AG
eHighway
Volledig scherm
eHighway © Siemens AG
  1. Consumentenbond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemelsoftware-schandaal

    Consumen­ten­bond wil Volkswagen alsnog aanpakken voor sjoemel­soft­wa­re-schan­daal

    In samenwerking met de Consumentenbond brengt de Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES) volgende maand de eerste dagvaarding uit in een aantal individuele proefprocedures tegen Volkswagen vanwege de sjoemeldiesel-affaire. De organisaties zien zich daarbij gesteund door de recente uitspraak van de hoogste Duitse rechter, die oordeelde dat kopers van sjoemeldiesels recht hebben op teruggave van een deel van het aankoopbedrag.