Dit is de boete als je strandt met lege tank langs Duitse snelweg
Doorrijden tot het reservelampje gaat branden is geen goed idee. Al helemaal niet in Duitsland, waar je een boete kunt krijgen wanneer je langs de snelweg strandt met een lege tank.
Stranden met een lege tank langs de snelweg wordt in Duitsland niet gewaardeerd. De boete bedraagt 35 euro en dat lijkt naar hedendaagse maatstaven niet bijzonder hoog, maar in de praktijk is de boete meestal twee keer zo duur. Als je namelijk langer dan drie minuten stilstaat valt dat bij onze oosterburen onder parkeren. En omdat parkeren op autowegen en autosnelwegen verboden is, kunnen bestuurders een boete van 70 euro verwachten.
Boete was in Nederland 230 euro
Twee jaar geleden wilde VVD-Kamerlid Remco Dijkstra dat automobilisten die in Nederland met een lege tank of accu stranden langs de snelweg een bekeuring krijgen van maar liefst 1500 euro. Dat was opvallend omdat automobilisten die zonder brandstof stil kwamen te staan op de vluchtstrook sinds 2018 juist geen bekeuring meer krijgen. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde destijds namelijk dat het stilvallen door brandstofgebrek een ‘noodgeval’ is. Tot die tijd bedroeg de boete nog 230 euro.
Dijkstra zei het ‘niet meer van deze tijd’ te vinden dat een lege tank of accu als een noodgeval wordt gezien. Volgens hem is vrijwel iedere auto tegenwoordig voorzien van diverse waarschuwingslampjes en digitale brandstofmeters. Wanneer je toch strandt is dat volgens Dijkstra het gevolg van nalatigheid. De ANWB is het daarmee eens. ,,Wij adviseren zelfs om een reservetankje achter te laten in de auto”, aldus een woordvoerder.
Slecht voor je motor
Handig is het echter niet, vinden ze bij de ANWB. Want wanneer je stilvalt met een oudere dieselmotor is het niet altijd een kwestie van even met een jerrycan een paar liter erbij gooien en rijden maar. ,,Na het leegrijden van de tank en daarna weer vullen van de tank zullen veel diesels na 15 tot 20 seconden doorstarten wel weer aanslaan”, aldus een woordvoerder. ,,Wanneer dat niet lukt moet de motor eerst ontlucht worden en daar moet een expert aan te pas komen.”
Maar ook met een benzinemotor is het geen goed idee om op de laatste dampen naar de benzinepomp te rijden. De brandstofpomp kan volgens experts beschadigen door oververhitting. De benzine in de brandstoftank werkt namelijk als koeling en smeermiddel voor de brandstofpomp, maar wanneer de benzine bijna op is zal de brandstofpomp ook lucht aanzuigen. Dit kan zorgen voor oververhitting en beschadiging.
Residu
De belangrijkste reden om je tank altijd voor minimaal een kwart gevuld te houden, is dat vuil en vettigheid uit de brandstof zich verzamelt op de bodem van de tank. ,,Je moet van leegrijden daarom geen gewoonte maken”, zegt een woordvoerder van de Bovag. ,,Net als bij wijn zit er onder in de tank bezinksel van de brandstof, maar ook andere resten. Als je het niet op tijd bijvult, wordt dit residu opgeslurpt door de brandstofpomp en dat kan voor grote schade zorgen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste toerfietsen
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
Zo gaat de accu van je elektrische auto een leven mee
Om ervoor te zorgen dat de batterij van een elektrische auto de best mogelijke prestaties levert en lang meegaat, moet deze met zorg worden behandeld. Maar hoe doe je dat precies? -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadfietsen onder de 2000 euro
-
-
-
Nieuw topmodel Kia is bedoeld voor het samengestelde gezin
De EV9, het nieuwe topmodel van Kia, is de eerste auto die is ontworpen voor een samengesteld gezin. Daarom heeft hij zeven of zes zitplaatsen, waarbij de passagiers op de twee achterste rijen tegenover elkaar kunnen zitten. Bovendien is dit volgens Kia ook gezelliger als je een halfuurtje bij de laadpaal staat te wachten. -
In deze gemeente is de kans dat je auto gestolen wordt het grootst
Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: het overkwam in de eerste vier maanden van dit jaar al bijna 3000 Nederlanders. Het aantal gestolen auto's ligt bijna zes procent hoger dan vorig jaar en zelfs 31 procent hoger dan twee jaar eerder.