Volledig scherm
© Gruppe5

Deze oude BMW is sneller en duurder dan een nieuwe Ferrari

Het Amerikaanse bedrijf Gruppe5 restaureert oude BMW's 2002 en verandert ze in moderne racemonsters met motoren tot 800 pk. Er komen er 300 en het instapmodel is te koop vanaf 780.000 euro. 

Je hoeft geen BMW-fan te zijn om de klassieke 2002 te kennen en te waarderen om zijn coole jaren zeventig retro-uitstraling. De auto heeft nog altijd veel fans, ook en vooral in de klassieke racewereld. Als fervent liefhebber van het model heeft het Amerikaanse bedrijf Gruppe5 nu besloten een verrassende transformatie van deze Beierse klassieker te verkopen.

Volledig scherm
© Gruppe5

Twee uitvoeringen

Het bedrijf biedt de keuze tussen twee uitvoeringen van een V10 uit de E60 BMW M5. De eerste heeft een motorinhoud van 5,8 liter, waarmee de auto goed is voor 744 pk en een koppel van 712 Newtonmeter.
De tweede doet daar met een cilinderinhoud van 5,9 liter nog een schepje bovenop en komt tot  803 pk en een trekkracht van 745 Newtonmeter. 
Beide motoren zijn gekoppeld aan een sequentiële versnellingsbak van Xtrac. Dit houdt in dat alle versnellingen in een lijn achter elkaar liggen, in plaats van het gebruikelijke H-patroon: dus supersnel schakelen. 

Volledig scherm
© Gruppe5

Het wordt dus niet alleen een zeer snelle, maar ook bijzonder prijzige remake. Dan mag je ook verwachten dat er veel aandacht aan de veiligheid is besteed. En dat is zo. 

De auto gaat ondanks de toevoeging van een rolkooi die zorgt voor extra veiligheid 1.100 kilo wegen en krijgt een neerwaartse druk van naar verluidt 1.200 kilo op topsnelheid. Dat betekent dat de auto in theorie op zijn kop in een tunnel zou kunnen rijden zonder te vallen. 

Wachten

Moeten we lang wachten op deze droom van een auto? Nee, dat valt best mee. Het Amerikaanse bedrijf accepteert nu al orders en wil in de zomer gaan beginnen met de productie. 

Volledig scherm
© Gruppe5

Liever geen oude BMW? Vorige maand werd de nieuwe BMW 7 serie gepresenteerd. Bekijk het hier: