Volledig scherm
De nieuwe kustsnelweg van Noorwegen. © Norwegian Public Roads Administration

Deze 1100 kilometer lange kustweg in Noorwegen gaat 40 miljard kosten

Noorwegen investeert 40 miljard euro in een sciencefictionachtige constructie. Het land met 5,5 miljoen inwoners gaat alle fjorden en eilanden verbinden met een 1100 kilometer lange kustsnelweg.

De huidige kustweg van Noorwegen loopt van Trondheim in het noorden tot Kristiansand in het zuiden. Wie van noord naar zuid wil, is minstens 21 uur onderweg. Dat komt niet alleen door het de vele tunnels en bruggen, maar vooral door de zeven overtochten per veerboot. De Noorse kust bestaat namelijk uit een eindeloze hoeveelheid fjorden en eilanden. 

Volledig scherm
Drijvende tunnels. © Norwegian Public Roads Administration

In het nieuwe monsterproject wordt de kustweg compleet vernieuwd en maken de ferry’s plaats voor tunnels en bruggen. Doordat de omstandigheden zeer moeilijk zijn, wordt gekozen voor onconventionele oplossingen. Er komt bijvoorbeeld een 27 kilometer lange tunnel die tot 390 meter onder de zeebodem zal lopen. Er komt zelfs een ondergronds klaverblad. Andere oplossingen zijn een drijvende brug en de grootste hangbrug ter wereld. Een einddatum voor het project is niet genoemd.

Volledig scherm
Noorse kustweg. © Norwegian Public Roads Administration
  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.
  2. Automobilist vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Automobi­list vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan

    Wie het laatst lacht lacht het best, zullen agenten van Franse politie hebben gedacht toen zij de bestuurder van een bliksemsnelle Mercedes AMG staande willen houden. De bestuurder ging er vandoor met een snelheid van 240 km/u, en voor even hadden de agenten het nakijken. Totdat de snelheidsduivel even verderop zonder benzine kwam te staan. Zijn auto werd onmiddellijk in beslag genomen.