De VW ID.3: dit weten we over de belangrijkste Volkswagen in jaren
Binnenkort introduceert Volkswagen de ID.3. De elektrische gezinsauto moet een ‘nieuwe tijd’ inluiden voor het Duitse merk, dat ernstig in opspraak raakte door fraude met dieselauto’s. Vanaf de ID.3 moet alles anders zijn, belooft de fabrikant in thuisstad Wolfsburg. De onthulling is pas begin september, maar dit weten we nu al over de belangrijkste Volkswagen sinds tijden.
De ID.3 vormt de eerste telg uit een uitgebreide familie aan ID-modellen, die allemaal zuiver elektrisch zullen zijn. Er staan onder meer een grotere SUV die eind 2020 volgt, een luxe zakensedan en een moderne versie van de eerste Volkswagen bus op het programma. VW trapt nu af met de ID.3 waarbij het cijfer aangeeft dat dit een middelgroot model is; een toekomstige ID.1 wordt kleiner, de ID.7 groter, enzovoorts.
Qua formaat valt de ID.3 te vergelijken met de huidige Golf, al is de elektrische vijfdeurs hatchback zo’n tien centimeter hoger en iets smaller. Opvallend is dat de afstand tussen de wielen 15 centimeter groter is. Dat is goed voor de ruimte aan boord: omdat de wielen ver op de hoeken staan en de (tussen de achterwielen geplaatste) elektromotor weinig ruimte inneemt, blijft er veel plaats over voor inzittenden en spullen. Volkswagen belooft zelfs dat de ID.3 qua binnenruimte vergelijkbaar is met de grotere Passat.
Uiterlijk
Hoewel de definitieve versie van de ID.3 pas op 9 september wordt onthuld, weten we dat de auto een aantal opvallende uiterlijke kenmerken krijgt. Zo zijn de wielen zo dicht mogelijk en opmerkelijk groot; zodoende vullen ze de wielkasten optimaal en veroorzaken ze geen ongewenste wervelingen tijdens het rijden. Dat maakt het elektrische model weer zuiniger. Hetzelfde geldt voor de ‘plaat’ die de ruimte tussen de neus en de voorruit overbrugt en voor de achterspoiler die ver naar achteren doorloopt. De achterklep wordt altijd zwart (net als het dak) en is gemaakt van lichtgewicht kunststof.
Het productierijpe exemplaar dat wij al hebben mogen bekijken, liet bovendien zien dat de auto een designpatroon van rondjes in de voorbumper krijgt. Dat ontwerp is optioneel ook verkrijgbaar als sticker op de achterste dakstijl, het stukje plaatwerk tussen het achterportier en de achterklep.
Ook nieuw voor de ID.3 is een aangepast VW-logo. Voorheen was dat chroomkleurig, vanaf nu staan er hoogglans witte letters op een glimmende zwarte achtergrond. Het beeldmerk in de neus van de auto is zelfs verlicht. Behalve bij ons, want Europese regels verbieden verlichting op die plek. VW grijpt de introductie van deze auto meteen aan voor een nieuwe huisstijl: binnen nu en een jaar plaatst het merk 70.000 nieuwe logo’s bij haar 10.000 dealerbedrijven over de hele wereld.
Interactief interieur
Volgens Volkswagen biedt de ID.3 ruim plek aan vijf personen. Opmerkelijker aan het interieur (dat we ook nog niet mogen laten zien, maar sterk lijkt op dat van een Seat-studiemodel, de El Born) is de minimalistische vormgeving; er is geen ‘normale’ versnellingspook, je bedient de automaat met een kleine draaiknop achter het stuur. Midden op het dashboard staat een soort tablet waarmee je de belangrijkste functies bedient, op de stuurkolom prijkt een tweede, kleiner scherm dat meebeweegt als je het stuur hoger of lager zet.
Her en der zitten zelfs wat speelse details: op het gaspedaal en rempedaal prijken de icoontjes van ‘Play’ en ‘Pause’, zoals je dat ook op een radio ziet. Met dit soort ‘extra’s probeert VW duidelijk een jonger publiek aan te spreken en zichzelf iets minder serieus te nemen.
Serieuze techniek is er wel degelijk. Zo introduceert het merk een nieuw type head-up display (HUD). Via een projector in het dashboard toont de auto belangrijke informatie op de voorruit, maar omdat de ID.3 geen motor voorin heeft kan VW daar een grotere HUD kwijt. Zodoende kan het systeem meer informatie kwijt over een groter gedeelte van de ruit dan bestaande systemen, terwijl het nu ook bewegende animaties kan laten zien. Moet je bijvoorbeeld over 400 meter rechtsaf slaan? Dan verschijnt er voor je neus een bewegende pijl.
Praten als Knight Rider
Verder beschikt de ID.3 straks over een verlichte balk onder de voorruit. De auto communiceert met dit zogenoemde ‘ID Light’ aan de hand van verschillende kleuren met de inzittenden: als het systeem in de auto bijvoorbeeld reageert op jouw stemcommando’s, zie je dat ook grafisch in die balk.
Het is een beetje zoals Michael Knight uit de televisieserie Knight Rider kon praten met zijn auto KITT: zoiets kan straks ook in deze Volkswagen. Verder waarschuwt het systeem ook voor naderende fietsers voordat je uitstapt, en kan het aanwijzingen geven over het laadproces van de accu’s. Hoe goed het allemaal werkt, weten we zodra we met de ID kunnen rijden.
Deze digitale vorm van communiceren wordt volgens VW een belangrijk onderdeel van de ID-modellen. Zo kun je de auto straks openen met je smartphone, voert de fabrikant software-updates door op afstand en herkent de ID.3 je aan de hand van een digitaal profiel.
Drie versies
Vanaf de tweede helft van 2020 komt de ID.3 in drie verschillende versies op de Nederlandse markt. Het verschil zit hem in de batterijcapaciteit, en dus in de afstand die je haalt op een volle acculading. De ‘lichtste’ versie (met 45 kWh-batterij) krijgt een actieradius van 330 kilometer en moet minder dan 30.000 euro gaan kosten, de middelste heeft 58 kilowattuur, haalt zo’n 420 kilometer en kost rond de 40.000 euro terwijl het grootste accupakket (77 kWh) goed moet zijn voor 550 kilometer range. Dat laatste model gaat waarschijnlijk zo’n 50.000 euro kosten.
De accu’s van de auto liggen onder het passagiersgedeelte. Via een CCS-lader (Combined Charging System) kan de ID.3 straks met maximaal 125 kW snelladen. Daarmee zitten de lege batterijen gemiddeld in zo’n 40 minuten weer voor tachtig procent vol.
Geïnteresseerde kopers kunnen de Volkswagen ID.3 online reserveren. Met een aanbetaling van 1000 euro ontvang je dan een plaats op de productielijst. Zie je toch van je aankoop af, dan krijg je je geld terug. Volgens VW doen zo’n duizend mensen per week dat inmiddels en ook in Nederland gloort er succes voor dit model. Volgens importeur Pon zijn alle ID.3’s die in eerste instantie naar ons land komen inmiddels gereserveerd, maar het bedrijf probeert meer exemplaren toegezegd te krijgen door de fabriek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit moet je weten over het creëren van een 'reddingsstrook' in vakantielanden
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Test je kennis
Alleen de echte autofanaat maakt deze logoquiz foutloos
Volkswagen introduceert binnenkort een nieuw logo. Menig Nederlander herkent het populairste automerk op de weg aan de bekende V en W in het logo. Maar hoe zit dat met automerken die je minder vaak ziet rijden? Herken jij deze autologo's? Speel de quiz! -
De ‘batterijbus’ rukt op: heeft de elektrische bestelwagen kans van slagen?
Na de elektrische personenauto is nu ook de e-bestelbus in opkomst. Steeds meer autofabrikanten komen met zo’n ‘batterijenbus’. Voor bouwvakkers, koeriers en liefhebbers van kampeerauto's biedt deze manier van elektrisch rijden nog heel wat uitdagingen. -
PREMIUM
Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
Juridische adviesbureaus die verkeersboetes ‘gratis’ aanvechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aanvechten van boetes tot in hoger beroep levert het gerechtshof elk jaar duizenden zaken op. De Tweede Kamer en Veilig Verkeer Nederland willen dat er paal en perk aan wordt gesteld. ,,Het gaat hen meer om het innen van belastinggeld dan het dienen van de belangen van mensen.”
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste toerfietsen
Een test van gebruiksvoorwerpen heeft een goede verantwoording nodig. Hieronder alles wat je moet weten. Daarna beginnen we met de resultaten van de spectaculaire categorie van de Elektrische toerfiets. De ideale metgezel tijdens recreatieve toertochten: hoge actieradius, veel versnellingen, slimme innovaties. Het zijn kilometervreters voor dagelijks gebruik en vakanties. Testpanellid Ineke van de Kasteele probeerde er een paar.