De praktijk: auto-inbrekers nemen binnen enkele minuten het gehele stuur en de airbags mee bij een auto-inbraak in Doetinchem.
Volledig scherm
De praktijk: auto-inbrekers nemen binnen enkele minuten het gehele stuur en de airbags mee bij een auto-inbraak in Doetinchem. © Facebook / Politie Doetinchem

De helft van alle auto-inbraken vindt plaats in 15 gemeenten

De helft van alle auto-inbraken in Nederland vindt plaats in slechts 15 gemeenten. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer, op basis van politiecijfers over de afgelopen twee jaar. In 2019 werden er 48.499 auto-inbraken geregistreerd. Dat is een daling van 9,3 procent ten opzichte van 2018.

Uit de analyse blijkt dat 53 procent van de inbraken is te herleiden naar 15 van de 355 Nederlandse gemeenten. In Amsterdam heb je nog steeds het meeste risico dat je auto wordt opengebroken. Hier werd in 2019 maar liefst 6376 keer ingebroken. De vijf gemeenten met de sterkste stijgingen zijn Rotterdam, Lelystad, Gooise Meren, Groningen en Schiedam. 

Ondanks de landelijke daling, steeg het aantal auto-inbraken in de noordelijke provincies. Het aantal inbraken in auto’s in Zeeland nam vorig jaar af met 35 procent, terwijl dit in Groningen juist toenam met 21 procent. In Friesland (4 procent stijging) en Drenthe (2 procent stijging) was de toename minder spectaculair.

Zuid-Holland aan kop

De provincies Noord- en Zuid-Holland zijn al jaren favoriet bij auto-inbrekers. Noord-Holland stond hierbij in 2018 op de eerste plaats, maar in 2019 werden juist in Zuid-Holland meer inbraken geregistreerd.

Independer ziet vaak onduidelijkheid bij mensen die de schade willen claimen, omdat de dekkingen van de bijbehorende verzekeringen uiteenlopen. ,,Voor ingebouwde fabrieks-accessoires bieden de volledig casco (allrisk) en beperkt casco autoverzekering een standaarddekking. De WA-verzekering biedt deze dekking niet. Ook voor accessoires die naderhand zijn geplaatst ben je vaak deels verzekerd via volledig casco of beperkt casco en kun je je aanvullend verzekeren voor een volledige dekking ’’, zegt Suzan Samson van Independer.

,,Losse spullen in de auto zijn niet meeverzekerd op je autoverzekering. Hiervoor is vaak een beperkte dekking, tot een paar honderd euro, op de inboedelverzekering. Voor een ruimere dekking kun je ook nog een aanvullende buitenshuis-dekking voor afsluiten. De dekkingen en voorwaarden hiervan verschillen sterk per verzekeraar. We adviseren daarom altijd om regelmatig te controleren of je inboedelverzekering nog wel aansluit bij je dekkingswensen.’’

Bekijk hier het volledige overzicht van de auto-inbraken analyse van Independer

Vorig jaar vond 53 procent van alle auto-inbraken plaats in 15 van de 355 gemeenten:

1 Amsterdam (6.376 auto-inbraken)
2 Utrecht (4.858 auto-inbraken)
3 Rotterdam (4.330 auto-inbraken)
4 Den Haag (1.786 auto-inbraken)
5 Eindhoven (1.602 auto-inbraken)
6 Nijmegen (965 auto-inbraken)
7 Breda (828 auto-inbraken)
8 ‘s-Hertogenbosch (794 auto-inbraken)
9 Amersfoort (643 auto-inbraken)
10 Arnhem (633 auto-inbraken)
11 Tilburg (604 auto-inbraken)
12 Haarlem (581 auto-inbraken)
13 Almere (576 auto-inbraken)
14 Schiedam (569 auto-inbraken)
15 Nieuwegein (543 auto-inbraken)

Hoe is de situatie in jouw gemeente? LocalFocus heeft de inbraken in kaart gebracht: