Volledig scherm
PREMIUM
© Reuters

De groenste auto zoeken is een hele klus

Natuurbeschermers en overheid wijzen de auto aan als een van de boosdoeners in de stikstofcrisis. Hoe kom je erachter hoe vies de auto is die je op het oog hebt? De groenste auto zoeken is een hele klus.

Het is bijna onbegonnen werk, de milieuvriendelijkste auto vinden. Er is weliswaar bij de Europese typegoedkeuring wel gekeken naar de uitstoot van stikstofoxides, koolmonoxides, fijnstof en onverbrande benzine, maar die data worden niet gedeeld door autofabrikanten. Dealers kennen de cijfers niet. Bovendien, blijkt uit onderzoek van TNO, is de werkelijke uitstoot vaak veel hoger dan op papier is toegestaan.

  1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
    video

    Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

    Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?