Volledig scherm
In Dubai mag je met de elektrische luchttaxi al boven de stad vliegen. © AFP

Chinese eigenaars Volvo gaan vol voor vliegende taxi

Geely, de Chinese eigenaar van Volvo, pompt 50 miljoen euro in de Duitse start-up Volocopter. Dat bedrijf werkt hard aan een elektrische, vliegende taxi die binnen drie jaar op de markt moet komen.

Volgens Li Shufu, topman en stichter van Geely, is zijn bedrijf zich aan het omvormen van een autobouwer naar ‘een mobiliteitstechnologie-groep’. De tweede grootste autofabrikant van China stapte in 2017 ook al in het Amerikaanse Terrafugia, dat eveneensvliegende auto’s bouwt.

Ook het Duitse Daimler, dat de merken Mercedes en Smart onder haar vleugels heeft, investeerde eerder al in Volocopter. De start-up werkt  sinds 2011 aan een elektrische luchttaxi. Die lijkt op een een helikopter en gebruikt de technologie van een drone. Hij heeft een bereik van 30 kilometer. 

Volledig scherm
© RV

‘Beste vlucht ooit’

Twee passagiers kunnen er 25 minuten lang mee vliegen. Ideaal voor korte afstanden in de stad. De luchttaxi’s zijn volgens het bedrijf zo stil, dat ze niet meer boven het normale stadsgeluid uitkomen  als ze eenmaal op een hoogte van 100 meter vliegen.

Volledig scherm
© AFP

In Dubai mag je er al mee boven woonwijken vliegen. De bekendste stad van de Verenigde Emiraten heeft immers de ambitie om minstens 25 procent van het verkeer tegen 2030 autonoom te laten verlopen.  Brian Krzanich, CEO van IT-gigant Intel, kreeg begin 2018 de eer om als eerste particulier mee te vliegen. ,,Dit was de beste vlucht die ik ooit had”, reageerde hij. ,,Iedereen zal hier op een dag mee vliegen.” Ook in Singapore zijn dit jaar nog tests gepland met de Volocopter. Die zou 250.000 euro moeten kosten.