Bij sneeuwbui of noodweer stilstaan op de vluchtstrook, mag dat?
VIDEOWanneer de snelweg nagenoeg onbegaanbaar is door bijvoorbeeld een sneeuwbui, zijn veel automobilisten geneigd om hun auto tijdelijk stil te zetten op de vluchtstrook. Maar mag dat eigenlijk wel?
Het antwoord luidt: 'ja en nee'. Volgens Rijkswaterstaat is het begrijpelijk dat automobilisten zich op de snelweg niet op hun gemak voelen als het zo hard regent, of wanneer ze worden overvallen door een plotselinge sneeuwbui. Maar de vluchtstrook is volgens de wet alleen bestemd voor noodgevallen, zoals pech of onwelwording.
‘Gevaarlijke situaties’
,,Stilstaan op de vluchtstrook brengt ook gevaren met zich mee”, aldus Rijkswaterstaat. ,,Door de regen ben je slecht zichtbaar en andere weggebruikers verwachten niet dat er auto’s op de vluchtstrook stilstaan. Daarnaast kan het zijn dat er al iemand staat, bijvoorbeeld omdat hij pech heeft of omdat er iemand onwel is geworden. Ook dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren.” Rijkswaterstaat adviseert om de snelheid aan te passen, voorzichtig door te rijden en pas te stoppen op een parkeerplaats.
‘Geen bekeuring’
De ANWB is het hier echter niet volledig mee eens. ,,Wanneer weggebruikers door extreem weer niet meer in staat zijn hun voertuig goed te besturen - vanwege bijvoorbeeld geen zicht op de weg - is net als bij pech of onwel worden uitwijken naar de vluchtstrook de beste keuze”, zegt een woordvoerder. ,,.Belangrijk is het dan wel om de alarmlichten aan te doen, zodat andere weggebruikers je kunnen zien.” Ook de Landelijke Eenheid van Nationale Politie zegt dat het eigenlijk niet mag, maar dat er niet wordt bekeurd wanneer de situatie te onveilig is om verder te rijden.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMFietstest 2023
Deze elektrische fietsen komen als beste uit de test
-
PREMIUM
Levensgevaarlijk: busbaan Zuidplein gebruikt als ‘olifantenpaadje’
Ze zijn de grote schrik van buschauffeurs: mensen die over de drukke busbaan lopen of fietsen omdat ze denken dat ze zo sneller bij de nieuwe ingang van een van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland zijn. Het leidt tot levensgevaarlijke situaties. ,,Onbegrijpelijk en ook heel onlogisch, want het is niet eens sneller.”Rotterdam -
Code geel: zoveel Nederlanders stappen niet in de auto bij sneeuw, regen of storm
Veertig procent van de Nederlandse automobilisten vindt rijden bij slecht weer eng. Een aanzienlijk deel laat de auto zelfs wel eens staan als de weersomstandigheden te slecht lijken om op pad te gaan. -
Zoveel energie steken autofabrieken in een CO2-neutrale toekomst
Autofabrieken moeten in de nabije toekomst CO2-neutraal worden. Hoe lossen de automerken dat op? AD Auto bezocht in Brussel de fabriek waar de Audi Q8 E-Tron wordt gebouwd, en liet zich bijpraten over alle stappen die inmiddels zijn gezet om de productie klimaatneutraal te krijgen. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
Snelle afschrijving van je auto voorkomen? Let dan hierop
Sommige nieuwe auto’s zijn na drie jaar minder dan 30 procent waard van wat je ervoor hebt betaald. Andere zullen hun waarde vasthouden en kunnen na drie jaar nog 70 procent van die nieuwprijs waard zijn. Hoe kun je zorgen dat jouw auto tot die laatste categorie behoort? -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?