Beslagen ramen? Zo haal je vocht en condens uit je auto
Beslagen autoramen zijn vervelend. Zonder airconditioning moet er behoorlijk worden geveegd met een droge doek. In extreme gevallen moet daardoor bij vorst straks ook aan de binnenzijde worden gekrabd. Maar hoe ontstaat deze condensvorming?
In koude en natte seizoenen beslaan de ruiten sneller doordat koude lucht minder vocht opslaat dan warme lucht. Vooral ‘s nachts condenseert die vochtigheid, die via kleding en schoenen in de auto komt, op de koude ruiten. Zodra het vocht in de auto zit, gaat het niet zomaar weg. Zeker niet in auto’s waarmee weinig wordt gereden. Het is dan ook vaak de tweede auto in het gezin die er het meest last van heeft. Auto’s waarmee veel wordt gereden, drogen zichzelf immers door langdurig gebruik van kachel en airconditioning.
Naast natuurkunde is er nog een andere oorzaak: verwaarlozing. Met een beetje zorg, een paar eenvoudige stappen en de juiste accessoires kunnen de problemen snel worden opgelost. Als de ramen na het volgen van onderstaande tips nog steeds beslaan, kan alleen de garage nog helpen. Als bijvoorbeeld de afdichtingen van deuren, ramen of zonnedak poreus of gescheurd zijn, moeten die vervangen worden.
Houd de afvoerkanalen schoon
Wanneer de afvoerkanalen voor regenwater worden geblokkeerd door vuil en bladeren, hoopt het water zich op. Niet zelden sijpelt het na verloop van tijd door in het interieur. De afvoerkanalen bevinden zich tussen de voorruit en de motorkap, in het zonnedak en soms ook aan de achterkant van de auto. Vaak is het voldoende het vuil te verwijderen. Controleer vervolgens met een beetje water of het water wegstroomt.
Vervang het binnenfilter
Ook een verstopt interieurfilter kan vocht in de auto veroorzaken. Stof en vuil zorgen ervoor dat de lucht niet langer optimaal kan circuleren. Bovendien krijgen schimmels en bacteriën een kans, waardoor de vervuilde pollenfilter een gezondheidsrisico vormt. Een nieuw filter kost ongeveer 15 euro. Hoogwaardige actieve koolfilters filteren niet alleen pollen en stof, maar ook stikstofoxiden (NOx) uit de lucht.
Laat vocht eruit
Zorg ervoor dat de ventilatiekanalen open staan en dat de ventilatie niet op de recirculatiestand staat omdat het voertuig dan niet wordt ontlucht. Schakel daarom de ventilatie en de verwarming in – warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht. Daarnaast is het handig tussendoor de ramen kort te openen om de vochtige lucht naar buiten te laten.
Gebruik de airconditioning
Hoewel veel mensen de airco alleen gebruiken voor koeling in de zomer, moet deze ook ‘s winters regelmatig worden gebruikt. Regelmatig gebruik smeert de afdichtingen, voorkomt ophoping van bacteriën en nare geurtjes en verhoogt de levensduur. Bovendien verwijdert de airconditioning vocht uit de lucht op een veel effectievere manier dan de verwarming.
Houd de auto droog
Om de auto droog te houden moet natte kleding worden uitgedaan voordat je instapt. Leg natte jassen in de kofferbak zodat het vocht niet door de bekleding van de stoelen wordt opgenomen. Haal desnoods natte vloermatten uit de auto om deze te drogen. Als je een droge parkeerplaats of garage hebt, kun je het raam open laten zodat de auto kan ventileren.
Gebruik ontvochtiger
Om de vochtige binnenlucht te drogen, zijn speciale vochtabsorberende producten te koop. Deze speciale kussens kosten ongeveer 10 euro en kunnen in het interieur worden geplaatst. Ze verwijderen vocht uit de lucht en kunnen, eenmaal vol, op de kachel worden gedroogd en opnieuw worden gebruikt. Als alternatief kan kattenbakvulling in een oude sok worden gestopt en in de auto geplaatst, maar dit product kan niet worden hergebruikt.
Wrijf je ruiten in met beetje shampoo
Aan de binnenkant van je voorruit kan je tegen dampaanslag de ruit inwrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo.
Onderhoud je auto
Als pakkingen en rubbers poreus worden, kan ook hier vocht binnendringen. Om dit te voorkomen, kunnen ze met de juiste zorg soepel worden gehouden. Voor dit doel zijn bijvoorbeeld talkpoeder, vaseline of andere speciale verzorgingsproducten geschikt.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Autotest
Waarom de Toyota Prius nu plotseling wél de show steelt
De Toyota Prius had vijf generaties nodig om zich te ontpoppen van lelijk eendje tot mooie zwaan. Het nieuwe model is binnenkort te koop, en dat werd tijd. Want het goudhaantje van Toyota leek de laatste jaren flink wat van zijn glans te hebben verloren. -
Zo hoog zou je kilometervergoeding eigenlijk moeten zijn
De onbelaste kilometervergoeding is na zeventien jaar eindelijk verhoogd, al is de stijging bepaald niet groot. De Vereniging Zakelijke Rijders heeft becijferd dat de kilometervergoeding niet dekkend is. Een gemiddelde kilometervergoeding van 0,31 euro zou meer in de buurt komen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Tot tien procent benzine besparen door je airco uit te zetten in de winter, is dat verstandig?
De brandstofprijzen bereiken recordhoogtes en dus kijken veel automobilisten hoe ze geld kunnen besparen, bijvoorbeeld door 's winters de airco uit te zetten. Maar is dat verstandig?
-
Met deze tips en trucs houd je de ruiten van je auto ijsvrij
De temperatuur daalt 's nachts weer onder het vriespunt en dat betekent ruiten krabben. Hoewel? Met een beetje voorbereiding bespaar je je jezelf een hoop moeite. Tien tips voor een ijsvrije voorruit. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMMijn Allessie
Henk (76) zoekt naar stippellijntjes op de landkaart en bedwingt elke berg met zijn Renault 16 TX uit 1978
Buiten is Henk de Vos (76) toch echt in Wassenaar maar in zijn garage waant hij zich in Frankrijk. Bien sûr, er staan binnen dan ook acht Renaults waarvan hij er één wel heel mooi vindt: de 16 TX uit 1978, die hij samen met een vriend vlakbij Toulouse vond en op een aanhanger naar Nederland bracht.