Beruchte extreem drukke ringweg van Parijs op de schop: ‘Grijze stroken worden groene zone’
Hij is 35 kilometer lang, er rijden meer dan 1 miljoen auto’s per dag, automobilisten staan er altijd wel ergens toeterend en scheldend vast, en het stinkt er naar uitlaatgassen: de périphérique, de beruchte ringweg van Parijs. Een ergernis voor veel bewoners en een trauma voor nogal wat toeristen. Die weg van twee keer vier rijbanen moet de komende jaren volledig op de schop.
Dat is het voorstel van de socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. ,,We gaan die grijze rijstroken tussen nu en 2030 veranderen in een groene zone’’, zei Hidalgo bij de presentatie van haar plannen.
Er moeten 70.000 bomen worden geplant op tien hectare rond de ringweg. Het aantal rijstroken gaat omlaag naar twee keer drie, waarbij één rijstrook aan iedere kant exclusief bestemd is voor bussen en carpoolers.
Op die manier moet het aantal automobilisten in de stad verder worden teruggedrongen. Eerder besloot Hidalgo al op grote schaal busbanen en fietspaden aan te leggen. De vergroening rond de ringweg moet ook zorgen voor een beter leefklimaat voor de 500.000 mensen die langs het traject wonen.
Giftige stoffen
Het is al langer bekend dat de luchtvervuiling in de Franse hoofdstad soms zeer ernstig is, mede door het drukke verkeer. Uit onderzoek vorig jaar bleek dat 60.000 inwoners van Parijs en omstreken zijn blootgesteld aan hoeveelheden giftige stoffen in de lucht die hoger liggen dan is toegestaan. Een van de grootste boosdoeners: het verkeer op de ringweg.
Toch wordt niet alom juichend gereageerd op de nieuwe groene plannen met de périphérique. De afgelopen jaren stelde burgemeester Hidalgo ook al voor van het gebied rond de Champs-Élysées een stadspark te maken. Dat plan bleek te ambitieus en is stilletjes ten grave gedragen. Alleen de trottoirs worden gemoderniseerd en er komen wat plantjes bij.
Politie niet blij
Het ringwegplan van Hidalgo werd al vóór de officiële presentatie onder vuur genomen, nota bene door de politie. De rijstroken zijn namelijk van ‘nationaal belang’ en cruciaal voor veiligheidsdiensten. Zo ligt bijvoorbeeld het Franse ministerie van Defensie aan de ringweg. Burgemeester Hidalgo mag daarom helemaal niet alleen beslissen over aanpassingen, liet de hoofdstedelijke politie weten.
Het meningsverschil gaat ook over de ‘exclusieve rijstrook’. Die mag in 2024 gebruikt worden door deelnemers en betrokkenen van de Olympische Spelen zoals het Parijse stadsbestuur wil, zegt de politie. Maar daarna is alles nog onzeker. Hidalgo zal eerst overleg moeten voeren met de politie en het regionale bestuur.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Van vervuilende diesel naar 100 procent elektrisch vervoeren: Andries laat zien dat het gewoon kan
Driekwart van zijn wagenpark rijdt nu al elektrisch door de hele Benelux. Volgend jaar wil Andries Vlot van transportbedrijf TSN Groen in Houten een nog grotere stap zetten. Dan wil hij liefst 100 kleinere vrachtauto’s op de weg brengen waarvan de dieselmotor is ingeruild voor een elektromotor. -
MET VIDEO
Oldtimers overleven op de Cisa-pas: Mee met de Mille Miglia (Deel 4)
De karavaan aan oldtimers van de Mille Miglia krijgt vandaag een flinke klim voor zijn kiezen. Onder meer moeten de klassiekers over de Cisa-pas klauteren, waarbij met name de remmen het te verduren hebben. Presentator Werner Budding en cameraman Pieter van Gend nemen je weer mee met de Mille Miglia. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMMet video
Aantal autodiefstallen fors toegenomen: vooral eigenaren van auto met ‘keyless entry’ moeten opletten
Het aantal autodiefstallen en inbraken uit auto's is de eerste vijf maanden van dit jaar fors toegenomen, blijkt uit cijfers van de politie. Verzekeraar Interpolis en het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) herkennen de trend. -
Waarom dit Volkswagen-busje 364.900 euro kost
De hoge prijs van deze Volkswagen-bus is deels te verklaren doordat het helemaal geen Volkswagen-bus is, maar een Porsche. Er zouden maximaal 10 modellen van deze VW T3 met een Porsche 911-motor zijn gebouwd.