Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Belgische ANWB adviseert: ‘Koop geen diesel’

Voor de meeste particuliere rijders is diesel economisch niet meer interessant. Dat concludeert de VAB, Belgische evenknie van de ANWB, op basis van een budgettest. 

Het is voor het eerst dat de VAB (Vlaamse Automobilisten Bond) dieselauto's in sterke mate afraadt. Alleen voor degene die tenminste 30.000 kilometer per jaar aflegt, of bijvoorbeeld een caravan wil trekken, is een diesel economisch nog interessant, klinkt het. Voor wie minder dan 30.000 kilometer rijdt kan de meerprijs van een diesel niet meer terugverdiend worden. Zowel in België als in Nederland is de dieselbrandstof lang niet meer zo voordelig als enkele jaren geleden.

Voor veelrijders kan CNG (aardgas) een goedkoper alternatief zijn, meent de VAB. Een ander alternatief voor de veelrijder is de plug-in hybride, die kan worden opgeladen met een stekker. 

Net als in Nederland, stappen ook in België steeds meer automobilisten over van diesel op benzine. Door de nieuwe verbruiks- en emissietest WLTP blijken het verbruik en de CO2-uitstoot bij veel auto's aanzienlijk hoger dan voorheen werd aangenomen. Dit geldt vooral voor de zeer populaire SUV's.

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto 

  1. Commotie over dure dienstauto's Vlaamse ministers: ‘Een minister heeft een wagen met enige standing nodig, geen Toyota Corollo’

    Commotie over dure dienstau­to's Vlaamse ministers: ‘Een minister heeft een wagen met enige standing nodig, geen Toyota Corollo’

    Het is in het Vlaams Parlement tot een pittige discussie gekomen over het wagenpark van de Vlaamse regering waarbij minister Ben Weyts (N-VA) verdedigde waarom hij een auto ,,met enige standing’’ nodig heeft en ,,geen Toyota Corollo‘’ (woordspeling: de auto heet Corolla, red.). De minister van Onderwijs smoorde de discussie enigszins met een verwijzing naar de persoonlijke trein van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un.