‘Automobilisten rijden vermoedelijk langzamer op de snelweg door hoge brandstofprijzen’
De brandstofprijzen rijzen de pan uit. Mogelijk zijn we daardoor iets langzamer gaan rijden op de snelweg. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW).
De NDW vergeleek de gemiddelde snelheid op de snelweg in de periode van 22 tot en met 28 februari met die van een week geleden. Op 37 procent van de wegen lag de gemiddelde snelheid afgelopen week gemiddeld meer dan 1 kilometer per uur lager dan een maand terug. De snelheden zijn gemeten tussen 19.00 en 06.00 uur op wegen waar je tussen die tijdstippen 120 of 130 kilometer per uur mag rijden.
Opvallende daling
Een daling van de gemiddelde snelheid met 1 kilometer per uur is volgens het NDW niet zeldzaam, maar dat het tempo op zo’n groot deel van de wegen is gezakt, noemt de organisatie wel opvallend. Het NDW vermoedt dan ook dat deze daling verband houdt met de stijgende brandstofprijzen. Op de helft van de snelwegen waar het NDW de snelheid heeft gemeten, is geen daling van de gemiddelde snelheid waargenomen.
Accijnsverlaging komt eraan
Op 10 maart bereikte de gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA) van een liter Euro 95 (E10) volgens UnitedConsumers een recordprijs van 2,50 euro. Daarna daalden de brandstofprijzen weer iets, maar met een adviesprijs van 2,44 euro is een liter Euro 95 ook nu nog bijzonder aan de prijs. Met ingang van 1 april wordt echter een accijnsverlaging doorgevoerd. De accijns op een liter benzine gaat in elk geval tot het eind van dit jaar met 17,3 cent omlaag. Een liter diesel wordt 11,1 cent goedkoper. De accijns op lpg en lng gaat met 4,1 cent naar beneden.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste fietsen om naar werk en weer naar huis te fietsen
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadfietsen onder de 2000 euro
De grootste categorie e-bikes is die welke de fabrikanten indelen als ‘stadsfietsen’. Ze moeten voor veel korte ritten geschikt zijn, naar werk of voor boodschappen bijvoorbeeld, of even langs bij familie. Een wat langere recreatieve tocht moet ook kunnen. De blits maken? Mwah, nooit weg. Comfortabel zitten is heel belangrijk. Dit zijn de beste elektrische stadfietsen onder de 2000 euro.
-
Automobilisten kiezen goedkopere pomp, doen tank minder vol en laten auto vaker staan
-
-
-
PREMIUMvideo
Voor 1,77 euro tanken in België, daar staan Brabanders graag even voor in de file
RAVELS/GOIRLE - Lange rijen met Nederlanders bij tankstation Van Raak in het Belgische Ravels. Allemaal bestuurders die goedkoper dan in eigen land hun tank vol willen gooien. Want nadat de Belgische regering de accijnzen verlaagde, is het verschil in brandstofprijzen sinds zaterdag nog groter. ,,Dit voelt heel lekker.” -
PREMIUMAutotest
Rijden met de snelste auto ter wereld: zo voelt 1900 pk op de A13
De snelste auto ter wereld is 1914 pk sterk én volledig elektrisch. Met zijn vier motoren verbrak de 2 miljoen euro kostende auto onlangs op één dag 23 snelheidsrecords. Een daarvan is een sprint van 0 tot 100 kilometer per uur in 1,82 seconden.