Automobilisten moeten betalen voor elke gereden kilometer, ook als het buiten Nederland is
Rekeningrijden in 2030Automobilisten moeten vanaf 2030 gaan betalen voor elke kilometer, waar of op welk tijdstip ze die ook rijden. Ook in het buitenland gereden kilometers tellen dan mee. Dat is het plan dat het kabinet voor ogen heeft met rekeningrijden.
Op 1 juli bespreekt de ministerraad dit op hoofdlijnen, zo bevestigen meerdere bronnen na berichtgeving in De Telegraaf. De nieuwe taks komt in plaats van de huidige wegenbelasting en moet in totaal evenveel opbrengen.
Dit betekent dat gebruikers van elektrische én fossiele auto’s beiden meebetalen aan het weggebruik. Probleem voor de schatkist is dat bezitters van elektrische auto's nu weinig belasting betalen. Zij dragen ook niets bij via de accijns op benzine en diesel. Naarmate meer mensen elektrisch gaan rijden, wordt het gat op de begroting steeds groter. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat dit in totaal om 5 miljard euro gaat.
Voor automobilisten betekent dit dat degenen die veel rijden vanaf 2030 meer moeten gaan betalen dan nu. Mensen die weinig kilometers maken, zijn dan juist relatief goedkoop uit. Dat bevestigen ingewijden over de rekeningrijden-plannen die minister Mark Harbers (Infrastructuur, VVD) en staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën, CDA) morgen met hun collega’s bespreken.
Hoe gaat rekeningrijden werken?
Het ligt volgens bronnen het meest voor de hand om voor het rekeningrijden vanaf 2030 de kilometerstand van auto’s aan te houden. Hiervoor zou je de stand van de kilometerteller tijdens de Algemene Periodieke Keuring (APK) kunnen gebruiken. Probleem is alleen wel dat nieuwe auto’s pas na vier jaar een APK hoeven en daarna om het jaar. Om te voorkomen dat automobilisten ineens een grote som geld af moeten rekenen, zou je dan eerder de kilometerstand moeten laten vastleggen.
Tekst loopt door onder de podcast
Er wordt ook nagedacht over manieren om die kilometerstand te staven, bijvoorbeeld door een kastje in de auto of met een smartphone. Lastige daarvan is dat daarmee de privacy van automobilisten eerder in het geding komt, dan wanneer enkel naar de kilometerstand gekeken zou worden.
Hoe werkt rekeningrijden in het buitenland?
Door de kilometerteller aan te houden, worden ook in het buitenland gemaakte kilometers meegeteld. Daardoor wordt een autovakantie naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië relatief duur. Ook voor de wintersport naar landen als Oostenrijk en Zwitserland zijn autorijders dan meer kwijt. Mensen die het hele jaar door minder kilometers maken, maar wel verre vakantiereizen maken, kunnen uiteindelijk ook goedkoper uit zijn dan onder de huidige wegenbelasting.
Aan de uitvoering zitten nog wél de nodige haken en ogen. Zo is het bijvoorbeeld de vraag hoe de gereden kilometers worden bijgehouden en wie dat gaat doen. Ook is nog onduidelijk of er goedkopere tarieven komen voor auto's die minder milieuvervuilend zijn.
Lees ook: Hoeveel gaat rekeningrijden kosten?
Rekeningrijden vanaf 2030?
Er komt volgens bronnen géén onderscheid tussen spitsuren en minder drukke tijden of snelwegen en andere wegen. Van eerdere plannen met rekeningrijden of kilometerheffing in de spits is niets terecht gekomen. Rond 2000 trachtte toenmalig PvdA-minister Tineke Netelenbos, die daarvoor schertsend ‘Tineke Tolpoort’ werd genoemd, al een vorm van rekeningrijden in te voeren.
Ook de invoering van een kilometerheffing onder CDA-minister Camiel Eurlings mislukte enkele jaren later. Daarbij zou het tarief per gereden kilometer afhangen van het tijdstip (spits/nacht) en de locatie waarop gereden werd. De kilometerheffing was voorzien voor 2012, maar strandde onder het eerste kabinet-Rutte. Verkeersdeskundigen waren juist erg over te spreken dat het gebruik van drukke wegen op drukke momenten ontmoedigd zou worden, maar dat systeem haalde het evenmin.
In het coalitieakkoord stond ook al dat dit kabinet in 2030 een systeem van ‘Betalen naar Gebruik’ wil invoeren voor alle automobiliteit. De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft afgesproken dit systeem pas in 2030 in te voeren, maar dat wél al voor te bereiden. Gedurende deze kabinetsperiode moet de wetgeving daarvoor worden vastgesteld. De heffing is niet tijd- en plaatsgebonden en vervangt dan ook de nog bestaande tol-tracés, zoals de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel, die overigens relatief weinig geld opbrengen voor de schatkist.
De invoering van deze kilometerheffing brengt nóg een probleem met zich mee. Dit systeem komt in plaats van de wegenbelasting en uit dat potje krijgen provincies nu nog de zogenoemde ‘opcenten’. Dat geld is goed voor bijna het hele budget van de provincies. Het verdwijnen daarvan zou dus een gigantisch gat slaan in de provinciale spaarkassen. Ook daar moet het kabinet nog een list op zien te verzinnen.
Bekijk ook de aflevering van De Werkplaats over dit onderwerp:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
PREMIUMMIJN BLIK EN IK
Stefan (54) wilde een oldtimer kopen, maar bouwde er uiteindelijk zelf een: ‘Mensen weten niet wat het is’
Je droom is het kopen van een oldtimer, maar je hebt er geen tijd en geld voor. Tja, dan moet je geduld hebben. Stefan de Kreek (54) wachtte, totdat hij bijna 20 jaar geleden zelf zijn droom oldtimer kon bouwen. Écht verliefd zijn op je auto. Kan dat? De mensen in deze rubriek zullen volmondig ‘ja’ zeggen. Zij houden van hun auto. -
Europa is eruit: nieuwe auto’s moeten per 2035 emissievrij zijn
Europa kapt definitief met de verbrandingsmotor. Auto’s die na 2035 nieuw op de weg komen, zo besloten dinsdagnacht milieuministers van de 27 EU-lidstaten, moeten emissievrij zijn. -
Waarom het handig is als je de betekenis van dit vreemde verkeersbord kent
Hoewel de betekenis van de meeste Duitse verkeersborden duidelijk is voor iedereen, zijn er ook borden waarbij Duitsers zelf zich achter de oren krabben. Zoals bij dit mysterieuze bord, dat een aanduiding lijkt van een zendmast.
-
Elektrische auto van Nederlandse investeerder naar de beurs met Neymar als boegbeeld
De Duitse maker van elektrische auto’s, Next.e.Go, wil naar de beurs in Amerika. Achter het ambitieuze bedrijf zit de Eindhovense investeerder ND Group. -
AUTOTEST
Test Toyota Aygo X: verbetering heeft wel een prijs
Een Toyota Aygo kocht je begin dit jaar nog voor 12.835 euro. Zijn opvolger, de Aygo X, kost in de geteste uitvoering 24.455 euro. De prijsstijging komt door strengere regels en betere technologie. Kun je niet beter de iets duurdere Yaris kopen? -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten?
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerR Nagelhout
Peter Leenaars
henk posthumus
Ron Wijdeveld
e vang