Volledig scherm
Volvo XC40 © Bart Hoogveld

Autofabrikanten Volvo Cars en Geely willen fuseren

De Zweedse en Chinese autobouwers Volvo Cars en Geely overwegen om te fuseren. Dat heeft Volvo Cars bevestigd. Geely heeft nu al 99 procent van Volvo Cars in handen.

Een fusie zou van beide merken een ‘sterke globale groep’ maken en de ‘financiële en technologische synergieën tussen de twee bedrijven versnellen’, luidt het. Li Shufu, de voorzitter van Geely Holding Group, benadrukt dat ‘de concurrentievoorsprong en de integriteit’ van de verschillende merken, Volvo, Geely, Lynk & Co en Polestar, behouden zullen worden.

Eerst werkgroep

Volvo Cars en Geely richten nu een gezamenlijke werkgroep op om de fusie te bestuderen. Die zal een voorstel doen aan de beide raden van bestuur. Een termijn voor die opdracht, wordt niet vermeld.

Geely nam Volvo Cars in 2010 over van het Amerikaanse Ford. Eerder overwogen de Chinezen al een beursgang voor Volvo Cars om geld bij te tanken. Het nieuwe fusiebedrijf zou genoteerd worden aan de beurs in Hongkong en later ook een beursnotering krijgen in het Zweedse Stockholm. Geely staat in Hongkong al aan de beurs genoteerd.

Wereldwijd telt Volvo Cars circa 41.500 werknemers. De fabrikant heeft onder meer een grote fabriek in Gent, waar 6.500 mensen werken. Daar verwachten de vakbonden niet meteen een grote impact. ,,Maar vandaag weten ook wij nog heel weinig. We hebben geen verdere info gekregen over de fusie”, zegt Gino Hautekeete van vakbond ACV.