Auto opladen kan straks mogelijk in vijf minuten dankzij revolutionaire kabel
Ford heeft patent aangevraagd op een stroomkabel waarmee elektrische auto's in ongeveer vijf minuten kunnen worden opgeladen. Het geheim zit hem in de koeling van de kabel.
De autofabrikant en Purdue University ontwikkelen samen een laadkabel voor krachtige laadstations. Daarmee is het volgens de Amerikaanse universiteit mogelijk om de accu’s van een elektrisch voertuig op te laden in dezelfde tijd die nodig is om een benzinetank te vullen.
Momenteel duurt het nog minimaal 20 minuten om een accu van 20 procent naar 80 procent op te laden, maar de kabel van Ford heeft een uniek vloeistofkoelsysteem dat gebruik maakt van damp. Hierdoor kan warmte veel sneller worden afgevoerd en zou er volgens de universiteit tot 2500 ampère door de kabel gestuurd kunnen worden zonder dat de temperatuur te hoog oploopt.
Dat is vier tot vijf keer meer dan de beste laadkabels die nu worden gebruikt en die maximaal 520 ampère aankunnen. Ford heeft naar verluidt twee jaar nodig om de kabel op de markt te brengen. Het klinkt veelbelovend, maar op het gebied van accutechnologie hebben we ook veel berichten langs zien komen die niet of niet helemaal waargemaakt konden worden.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste ‘oplaadgoot’ in Oosterhout in gebruik genomen
-
PREMIUMMijn Allessie
Al werkt het voor geen meter, vader Jan en zoon Bart zijn voor altijd gek van Alfa Romeo
De relatie die vader Jan (70) en zoon Bart Netten (38) hebben met Alfa Romeo is een ingewikkelde. Senior rijdt een GTV uit ’96 en junior een 75 uit ’91. Uiterlijk geweldig, maar praktisch? Op die eigenschap hebben de heren hun auto’s nog niet kunnen betrappen. Toch zetten ze voor Italiaanse passie de frustratie graag aan de kant.Rijswijk -
PREMIUM
Last van ‘laadpaalstress’? Zo kies je het beste (betaalbare) laadpunt voor je elektrische auto
Nu elektrisch rijden steeds populairder wordt, kampen steeds meer Nederlanders met ‘laadpaalstress’. Hoe voorkom je dat je door lege batterijen de eindbestemming niet haalt? En hoe kun je laden zonder zorgen, en ook nog eens bij de juiste paal? -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
2
‘Prijsstijging auto’s tot tien keer hoger dan EU beweert bij invoering nieuwe milieunorm’
Nieuwe benzineauto’s worden circa 2000 euro duurder wanneer vanaf 2025 de strengere Europese milieunorm Euro 7 wordt ingevoerd. Dat beweert de Acea, de Europese club van autofabrikanten. Acht EU-landen hebben zich deze week tegen de nieuwe uitstootnorm gekeerd.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM
Doe dit niet als je een verkeersongeval ziet: ‘Maak het niet erger dan het is’
Hoe bied je hulp bij een verkeersongeval zonder jezelf en anderen in gevaar te brengen? Regelmatig gaat het fout en vallen door goedbedoelde hulp nóg meer slachtoffers. Deskundigen geven advies. ‘Maak het niet erger dan het is.’ -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.