Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Airbag redde al miljoenen levens

De airbag bestaat al 70 jaar, maar maakt nog steeds nieuwe ontwikkelingen door. Het begon ooit met de plofzak in het stuur, maar tegenwoordig zit hij ook in kinderzitjes, tussen de voorstoelen en zelfs bij de achterbank. Zo redt hij elke dag, overal ter wereld, mensenlevens.

 1. ‘Waarom gaan airbags soms onnodig af?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Waarom gaan airbags soms onnodig af?’

  ,,Waarom gaan airbags af op de passagiersplek als daar niemand zit?”, vraagt lezer Willem Schäperkötter in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ,,Het gevolg: veel onnodige schade, zoals een kapot dashboard en vaak een gebroken voorruit. Waarom bieden automakers niet de mogelijkheid om airbags uit te schakelen als er niemand zit? Er zit immers ook een sensor in de stoel die waarschuwt als daar iemand zit die zijn veiligheidsgordel niet om heeft.”
 2. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
  lezersvraag

  Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

  Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.