Volledig scherm

Zwaluwe weet weer wat scoren is: 'Maar titel is niet het doel'

ZATERDAG DERDE KLASSE B – Aan een zevenjarig verblijf in de tweede klasse kwam voor Zwaluwe afgelopen zomer abrupt een eind. De ploeg kwam maar niet tot scoren. Op een niveautje lager is dat wel anders. Dat heeft volgens routinier Yanick Vos meerdere redenen.

Waar Zwaluwe vorig seizoen in 26 wedstrijden slechts 21 keer scoorde, staat de teller nu, na 6 speeldagen, op 12 doelpunten. “Wij komen moeilijk tot scoren”, zei trainer Jack Beusenberg steevast vorige jaargang. Nu kan hij daarover niet klagen. Al leek het doelpuntentrauma Zwaluwe ook dit seizoen te achtervolgen. De ploeg verloor namelijk de eerste twee wedstrijden: De Fendert 2-0 en WHS 0-1. “Zoiets had ik nog nooit meegemaakt”, blikt Vos (28) terug. “We creëerden tegen De Fendert zoveel kansen en waren zoveel beter, maar de bal wilde er niet in… Tegen WHS was het hetzelfde verhaal. Dat begon wel in de koppen te zitten: dat was vorig seizoen namelijk ook zo.”

Foto
De ommekeer kwam op de derde speeldag. Zwaluwe won thuis met 3-0 van DIA. “In die week heeft onze leider, Ad van der Heijden, op de training foto’s van Jack Beusenberg opgehangen, tijdens een afwerkoefening. Geen keeper, wel een muurtje. Of het daar aan ligt, weet ik niet, haha, maar dat weekend wonnen we met 3-0.”

Niveauverschil
Nog twee overwinningen volgden. Vooral die tegen DHV (6-1) zal blijven heugen. Vorig weekend verloor Zwaluwe weliswaar van Rillandia, maar werd er wel twee keer gescoord. Dat de ballen er nu wel ingaan, heeft volgens Vos verschillende redenen. “Allereerst is het verschil tussen de tweede klasse en derde klasse groot. Dus ballen die vorig jaar net onderschept werden, komen nu soms wel aan.”

Afwerken
Maar alleen naar het niveauverschil wijzen, is te gemakkelijk. “We trainen nu ook meer op corners. Daar scoren we vaak uit, vorige week tegen Rillandia, maar ook tegen DHV. En die mannen van DHV wisten precies hoe we de corners namen, maar toch vielen daar goals uit. Maar we trainen sowieso meer op afwerken. Dat werpt z’n vruchten af.” Toch wil Vos, die zelf in de as speelt, één iemand in het bijzonder noemen. “Thijs ’t Hooft, onze rechtsbuiten, verkeert in zo’n goede vorm. Hij speelt gemakkelijk zijn back uit en creëert veel.”

Promoveren
Zwaluwe staat nu slechts op drie punten van de koploper en is samen met SKNWK de meest scorende ploeg. Toch loopt men op sportpark De Kwarrehoek niet te hard van stapel. “De titel is niet ons doel. Wel willen we bovenin meedraaien en meedoen om promotie. Want ik vind dat we in de tweede klasse thuishoren.”