Volledig scherm
Zoon Jeroen en vader Robert Molenaar (foto: Peter van Trijen/Pix4Profs) © Zoon Jeroen en vader Robert Molenaar (foto: Peter van Trijen/Pix4Profs)

Robert en Jeroen Molenaar: verdedigers van nature

ROOSENDAAL - Robert Molenaar was na een buitenlands profavontuur aanvoerder bij RBC in de laatste eredivisiedagen. Als trainer is hij via Halsteren in Volendam beland. Hij pendelt tussen zijn in Roosendaal gewortelde gezin en het palingdorp. Oudste zoon Jeroen debuteerde inmiddels bij vierdeklasser RBC. Samen praten ze over hun Oranje en dromen ze van een feestje aan het einde van dit seizoen.

De 47-jarige Molenaar zwaait de scepter bij Volendam, waarmee hij naar de eredivisie wil promoveren. Zoon Jeroen (17) volgt de prestaties van Volendam op de voet, live op televisie of via de VI-app. Soms zit ook het hele gezin Molenaar in het stadion. Jeroen sluit promotie van het team van zijn vader niet uit. ,,Het staat goed bij Volendam. Ze krijgen bijna geen doelpunten tegen. Ik zie ze ver komen."

RBC
En zijn eigen Oranje? Als speler van de A1 hoopt Jeroen nog dit seizoen een vaste waarde te worden in de hoofdmacht van RBC. De ploeg staat dik bovenaan in de zondag vierde klasse B en hoeft enkel nog maar af te rekenen met stadgenoot Alliance.

Uitgerekend met dat duel wordt de competitie na de winterstop hervat. Een derby, vooruitgeschoven naar zaterdagavond 28 januari, in het stadion waar RBC als profclub ooit PSV, Ajax en Feyenoord ontving. ,,Die wedstrijd tegen Alliance leeft nu al bij ons. Als we winnen, kan er weinig meer misgaan en worden we kampioen."

Kritisch
Volgens Molenaar senior beschikt Jeroen over enkele belangrijke kwaliteiten om als voetballer te slagen. ,,Hij kan goed reflecteren en kritisch naar zijn eigen spel kijken. Hij staat open voor tips om zich als speler te verbeteren. En hij heeft oog voor de totale situatie. Dat maakt hem in potentie tot een goede teamspeler."

Het gesprek gaat plots over de kunst van het verdedigen. Positie kiezen, startsnelheid, de slimmigheidjes in de duels. Ergens vindt pa het wel leuk dat zijn oudste zoon ook verdediger is geworden, vroeger bij DVO'60 in Roosendaal al. ,,Ik gaf hem bij zijn eerste stappen op het veld de raad om lekker voorin te gaan voetballen. Maar blijkbaar is het genetisch bepaald. Jeroen moet het spel voor zich hebben."

Trots
Jeroen studeert fysiotherapie aan de Avans Hogeschool in Breda en is klasgenoot van Jeroen Beerendonk, die zijn vader nog als trainer meemaakte bij Halsteren. In 2014/2015 promoveerde Molenaar senior met die ploeg naar de hoofdklasse ,,Hij gaf hoog op over mijn pa als trainer. Op die momenten ben ik wel trots op hem. Hij kent ook veel mensen in de voetballerij waar ik tegen op kijk."

Pa relativeert. ,,Volendam is op dit moment een kleine successtory. We staan nog niet op de radar bij de grote media. De Johan Derksens van deze wereld hebben nog geen mening over ons. Het lijkt me voor een kind niet leuk als zijn vader als voetbaltrainer publiekelijk wordt afgebrand."