Volledig scherm
Ruud Pennings © archief Paul ten Hacken

Pennings en Karelse: de keepers die trainers werden

VLISSINGEN/HALSTEREN - De toekomstige Halsteren-trainer Ruud Pennings en diens opvolger bij Vlissingen, John Karelse, hebben allebei een verleden als keeper in het profvoetbal. Volgens Pennings is dat bij hem niet terug te zien in de manier van coaching.

"Ik ben zelf keeper geweest en dan ga je als trainer meer uit van het defensieve, zeggen ze dan. Nou, dat is bij mij niet zo", verwijst Pennings naar zijn verleden onder de lat bij onder meer Vlissingen.

"Je moet kijken naar de kwaliteit van de spelers. Bij Vlissingen heb ik veel technische spelers, die ook in de zaal voetballen. Die kwaliteit probeer je dan te benutten", vervolgt hij. Bovendien denkt hij dat er bij Halsteren voorin meer winst te behalen is dan achterin. "Zoals ik er nu tegenaan kijk, denk ik dat Halsteren in de zelfde positie zit als Vlissingen. Verdedigend staat het aardig: het aantal tegendoelpunten is goed genoeg om bij de bovenste vijf te eindigen. Maar het scorend vermogen moet omhoog, dat moet met stapjes. Dat geldt voor Vlissingen ook."

Halsteren heeft slechts 17 tegendoelpunten (in 16 wedstrijden). Alleen koploper Blauw Geel'38 heeft er minder (16). Aan de andere kant scoorde de ploeg maar 20 keer. Er zijn slechts vier clubs die minder doelpunten maakten dit seizoen. Vlissingen heeft met een doelsaldo van 22-20 een soortgelijk verhaal.

Scorend vermogen
Met zijn kennis van het Zeeuwse voetbal zou Pennings ook op het gebied van selectiesamenstelling zijn bijdrage kunnen leveren. Toch wil hij niet te ver vooruitkijken. "Bij Halsteren staat een goede technische organisatie, er is veel kennis. Die wil ik benutten. Ze hebben goede kijk op spelers en kwaliteiten. Versterkingen die mogelijk komen gaan, daar is het nog vroeg voor. Maar uiteraard word ik daar wel in betrokken."

Op namen wil hij nog niet ingaan. Uiteraard duikt de naam van Pennings' ex-pupil Josimar Pattinama op in de geruchtenmolen. De spits die afgelopen zomer overstapte naar Hoek was in de vorige drie seizoenen bij Vlissingen goed voor 54 competitiedoelpunten.

Doelmannen en collega's
Karelse heeft een aanzienlijk langere staat van dienst, want hij keepte tussen 1987 en 2004 achtereenvolgens bij NAC, Newcastle United en AGOVV ruim 400 wedstrijden bij elkaar. Pennings kwam in twee seizoenen bij VC Vlissingen en opvolger VCV Zeeland tot 38 wedstrijden.

Pennings en Karelse zijn dit seizoen overigens collega's bij JVOZ. Pennings heeft daar de JO13-1 onder zijn hoede, Karelse traint de JO17-1.