Volledig scherm
Ron Timmers: 'wij streven het hoogst haalbare na.' © Johan Wouters/het fotoburo

Ook Dongen onthutst door nieuwe KNVB-schorsingsregel: 'Te gek voor woorden'

DERDE DIVISIE - De KNVB heeft besloten dat contractspelers van bvo's na een rode kaart in het eerste elftal in de eerstvolgende wedstrijd vaak nog wel bij de beloften in actie kunnen komen. De reacties uit het amateurvoetbal zijn niet mild. Ook bij derdedivisionist Dongen, dat in de competitie drie beloftenteams treft, snapt men er niets van.

"Spelers die in het eerste elftal van een ere- of eerstedivisieclub geschorst worden na een rode kaart voor een licht vergrijp, zoals het ontnemen van een scoringskans, mogen daarna wel in het beloftenelftal van hun club spelen'', zo zei KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse in het AD. ,,Ze worden dan alleen geschorst voor het eerste elftal. Voor rode kaarten na zwaardere overtredingen mogen ze overigens in geen enkel elftal spelen.'' Dongen is ingedeeld in de derde divisie met Jong De Graafschap, Jong FC Den Bosch en Jong Achilles'29 en krijgt dus met deze regel te maken.

Competitievervalsing
Dongen-trainer Ron Timmers kan zich absoluut niet vinden in deze nieuwe regel. "Dat is belachelijk, natuurlijk. Wat heeft het woord ‘schorsing’ dan nog voor betekenis? Jongens die bij ons geschorst zijn mogen ook niet meedoen in het tweede team. Als je geschorst bent, dan heb je iets gedaan wat ongeoorloofd is."

"Ik zie er het nut niet van in", vervolgt de trainer. "Waarom moet dit? Zodat de spelers van bvo's kunnen spelen, ja. Maar dan moeten ze maar nadenken voordat ze tegen een schorsing aanlopen."

Timmers vindt de regel oneerlijk. "In een competitie moet je gelijke regels opstellen. Je kunt niet zeggen: voor de ene club geldt dit, voor de andere dat. Dit is je reinste competitievervalsing."

Experimenteren
Spits Jorik Mijnhijmer sluit zich bij zijn trainer aan. "Ik vind ook dat dit ruikt naar competitievervalsing. Het betaald voetbal wordt voorgetrokken, ten koste van amateurclubs."

De aanvaller vond eerdere regels ook al twijfelachtig. "In het amateurvoetbal ben je na 4 kaarten al geschorst. Dan mag je dus als verdediger, bijvoorbeeld, maar vier kaarten pakken in een heel seizoen. In het betaald voetbal is dat pas na 5. Dat vond ik al bizar, maar deze nieuwe regel gaat helemaal nergens over. Het lijkt erop dat ze wat lopen te experimenteren. Leuk, maar dat kan niet ten koste van bepaalde clubs in competitieverband."

Volledig scherm
Jorik Mijnhijmer (rechts)in duel met Bob Zonneberg van DESO © Jeffrey Oomens