Volledig scherm
Timo de Hoogt en Luke de Dooij in de shirts © ODIO

ODIO maakt statement met speciale shirts: ‘ODIO accepteert geen racisme’

Niet alleen betaaldvoetbalclubs en de hogere amateurploegen maken een statement tegen racisme, ook in West-Brabant wordt actie ondernomen. Zo betreedt vierdeklasser ODIO zaterdagavond tegen Grenswachters het veld in shirts met de tekst ‘ODIO accepts no racism’.

De club onderneemt die actie naar aanleiding van de racistische uitlatingen tijdens FC Den Bosch - Excelsior van vorig weekend. De shirtjes worden aangeboden door kledingsponsor Macron. Het idee erachter komt van oud-prof Ton Pattinama, momenteel trainer van tweedeklasser Deltasport uit Vlaardingen. Het Italiaanse sportmerk heeft vervolgens aan verschillende amateurclubs, waaronder die van Pattinama, anti-racismeshirtjes beschikbaar gesteld. ODIO is momenteel de enige ploeg in Brabant met dergelijke shirts. Patrick Gunneweg van Macron, tevens met het bedrijf DUOcar sponsor van ODIO, regelde de shirts voor de Ossendrechtse vierdeklasser. 

Levien Michielsen had als bestuurslid van ODIO contact met Macron. Hij noemt het een mooie geste. ,,Wij wilden dat heel graag. Wij vinden dat er geen plaats is voor racisme. Het moet zo zijn dat iedereen zijn sport kan beoefenen. Iedereen is hier welkom. Daar staan we voor als vereniging.”

Alliance

Ook vierdeklasser Alliance spreekt zich komend weekend uit tegen racisme. Het bestuur van de Roosendaalse club heeft besloten om voorafgaand aan alle wedstrijden, vanaf de onder 13 categorie, één minuut stilte te houden. ,,Dit om te laten zien dat wij TEGEN racisme zijn!”, luidt het statement van de club. 

Tweededivisionisten, derdedivisionisten en hoofdklassers leggen het spel in de eerste minuut stil, net zoals de profclubs dat doen. Tweedeklasser RKVV Roosendaal heeft aangegeven dat voorbeeld te volgen.