Het moet komen van het collectief bij Noordhoek.
Volledig scherm
Het moet komen van het collectief bij Noordhoek. © Marcel Otterspeer / pix4profs

Noordhoek-trainer Van Huuksloot koestert het collectief tijdens achtervolging

Sebastiano, Leonardo. Namen die passen bij een stuntend Peruviaans skeleton-duo. Denkbeeldige Zuid-Amerikanen die de harten van de wintersportwereld verwarmen, terwijl in bloedgang over het ijs gedenderd wordt. Schitterend op het Koreaanse medal-plaza. Een winnaarstegel het publiek in werpend, terwijl La Chumaichada, de nationale tango, gedanst wordt in het Peruviaanse Heineken House. 

In werkelijkheid zijn Sebastiano en Leonardo twee spelers van het in nood verkerende Noordhoek. Het Noordhoek dat niet slechts één keer de verkeerde baan koos, maar al negen keer met fatale afloop op een blokje stapte. Het staat onder druk in een spannende ploegenachtervolging. De benen lopen vol, maar geen enkele schakel mag bezwijken.

Nog maar twee jaar geleden was alles anders bij de sympathieke dorpsclub. Noordhoek was bezig aan het beste seizoen in ruim 25 seizoenen. De rood-witten vochten voor een plaats in de nacompetitie, net als nu, maar toen voor promotie. En ook vorig jaar eindigde Noordhoek op een stevige zesde positie. "Het is het verhaal van de binnenkant en de buitenkant van de paal. Vorig jaar viel het kwartje vaak de goede kant op, nu draait het steeds net de andere kant op."

Het is dat hij is gezegend met een strakke, gladgeschoren coupe, anders zou je denken dat hoofdtrainer Jerry van Huuksloot regelmatig met zijn handen in het haar zit. Afvragend waar de oplossing ligt. Toch ziet hij genoeg aanknopingspunten. "Het besef is er nu bij de jongens. We moeten de punten gaan binnen slepen. Na een nederlaag mag er even gemopperd worden. Dat doen de jongens dan ook, maar de knop moet en gaat snel om."

Pas twee keer trokken de Moerdijkers tot dusverre aan het langste eind. Dat is te weinig, maar te verklaren volgens van Huuksloot. "We hebben een kleine selectie. Daarnaast kampen we het hele seizoen met fysieke ongemakken. Dit seizoen hebben we nog geen twee wedstrijden met dezelfde elf spelers kunnen spelen. Zo is de situatie en daarmee hebben we moeten dealen. De ploeg komt nu pas langzaam in het ritme."

Een schande zou het zeker niet zijn, mocht Noordhoek incidenteel plaatsnemen in de stoelendans die nacompetitie heet. Toch gelooft Van Huuksloot er niet in, het spelen van nacompetitie. "We hebben een goede groep die voor elkaar door het vuur wil gaan. Dat is de basis. De jongens zijn close met elkaar en weten wat er gevraagd wordt. De sfeer is top en ik geloof niet dat we in de moeilijkheden gaan komen."

Waar de Ghanees-Nederlandse, Olympische publiekslieveling Akwasi Frimpong wist dat zijn skeleton-afdaling snel ten einde zou komen, moet Noordhoek nog twaalf keer de kicksen onderbinden om te voorkomen dat er een fatale crash gemaakt wordt. Duidelijk is wat de doorslag moet geven. "Het collectief. Dat is onze kracht en daar moeten we het verschil mee gaan maken. Wij blijven erin, daar ben ik van overtuigd." Mocht Noordhoek het flikken, dan zal de kantine, hossend en dansend, voor één keer transformeren tot een Peruviaans Heineken House. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. KNVB, ING en internationals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    KNVB, ING en internatio­nals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer 'fiftyfifty'.