Volledig scherm
Rémon Koenen kopt 1-0 binnen voor Dongen © Edwin Wiekens/Pix4Profs

'Niveau amateurvoetbal is goed, ambiance en regelgeving moeten beter'

DONGEN - Met het niveau is in de derde divisie niks mis, concludeert men bij Dongen na een half seizoen. Qua ambiance en regelgeving valt er echter een wereld te winnen voor de KNVB.


Met een tweede plaats op de ranglijst kent Dongen weinig aanpassingsproblemen in de afgelopen zomer nieuw opgetuigde derde divisie. Trainer Ron Timmers staat daar niet helemaal van te kijken. ,,We zijn wel een competitie omhoog gegaan, maar je moet niet vergeten dat er een divisie bij is gekomen. Dus eigenlijk zijn we een halve competitie omhoog gegaan. Het niveau is ongeveer hetzelfde als dat met het linkerrijtje van de hoofdklasse vorig jaar", meent Timmers.

Toch vindt hij de invoering van de voetbalpiramide wat niveau betreft een zegen. Het merendeel van de tegenstanders is fysiek beter en het gros van de spelers heeft zijn opleiding bij een profclub genoten. Ook zijn de opponenten veelal nieuw en rijdt de spelersbus van Dongen niet meer alleen naar Brabant of Limburg.

,,Dat merk je dan weer aan de publieke belangstelling. Als we tegen Blauw Geel of Gemert speelden, namen zij altijd nog een hoop fans mee. Dat is nu minder, de publieke belangstelling neemt af. Daarom hoop ik dat er een aantal Brabantse clubs promoveert."

Zeker in de duels met de beloftenteams van De Graafschap, FC den Bosch en Achilles'29 komt er op Dongens publiek na amper iemand kijken. Timmers: ,,Ook qua niveau ben ik niet erg onder de indruk van die teams. Het zijn beloftenelftallen van clubs die onderin de eerste divisie meedraaien. Dat merk je ook wel aan hun spel."

Contracteis
Naast het sportieve aspect, vallen 19 clubs uit de tweede en derde divisie vooral over één licentie-eis: het aantal contracten voor spelers. Dongen is tegenstander. Het statement van de tegenstanders is duidelijk: het geven van contracten druist in tegen de amateurstatus en zadelt de club op met risico's. Als een speler drie keer een contract krijgt, heeft hij recht op een vaste aanstelling.

,,Daar kunnen en willen wij niet aan meewerken", zeg Dongenvoorzitster Angela Jansens. In de derde divisie moeten clubs dit seizoen drie en volgend seizoen zes contractspelers hebben, in de tweede divisie zijn dat er acht en dertien. Als clubs voor 13 januari niet aan die eis voldoen, krijgen ze drie punten aftrek. In het ergste geval kan op den duur de licentie worden afgepakt. ,,Als zoveel clubs tegen zijn, moet je je als KNVB afvragen of dit wel het juiste beleid is", zegt Dongen-trainer Timmers.

De clubs vragen de KNVB uitstel tot 1 februari, omdat de bond mogelijk een oplossing heeft voor het risico op vaste aanstellingen. Dan nog blijft de contracteis overeind. De bond stelt dat de voorwaarden op democratische wijze tot stand zijn gekomen. ,,De regels kunnen tijdens de wedstrijd niet ineens veranderd worden."

  1. Mike de Nijs is niet bang voor Zeeuwse voetbalreuzen

    Mike de Nijs is niet bang voor Zeeuwse voetbalreuzen

    Natuurlijk was het een tegenvaller. In het beslissende duel van de nacompetitie werd het zaterdagteam van Halsteren afgedroogd door ZSC'62. Weg was de droom van promotie. Mike de Nijs was er zelf niet bij. Maar na het bekend worden van het 6-0-verlies was het ook voor hem slikken. ,,Je hoopt met de nieuwe club toch in de derde klasse te beginnen." De Nijs (23) is niet blijven hangen in het negatieve gevoel. ,,Nu moeten we dit seizoen maar dat stapje omhoog zetten."