Volledig scherm
Danny Mathijssen (in 2008) namens Willem II in duel met NAC-speler Csaba Fehér. foto Roy Lazet/het fotoburo

Nieuwe start Mathijssen bij METO

VOETBAL - Danny Mathijssen keert terug op het strijdtoneel. De 27-jarige oud-prof wordt (volgend seizoen) trainer bij de vierdeklasser METO uit Hoogerheide. De vraag of hij er soms ook gaat voetballen, ontlokt een diepe zucht bij de man die als middenvelder kilometers vrat bij clubs als Willem II (zes seizoenen), AZ, RKC en NAC. "Ik zou wel willen, maar mijn heup is naar de kloten. Het kraakbeen is weg."

De in Bergen op Zoom geboren en in Huijbergen opgegroeide Mathijssen voelt zowel letterlijk als figuurlijk de pijn van het niet meer kunnen voetballen. "De verleiding is groot om tegen een bal te trappen. Maar iedere keer als ik dat doe, heb ik een week lang pijn. Dan leer je het wel af."Mathijssen moest in de zomer van 2009 stoppen met voetballen. "Toen trainde ik al jeugdelftallen", zegt hij over zijn nieuwe carrière. Inmiddels heeft hij de cursus TC3 afgerond en gaat hij de komende maanden in Amersfoort op voor TC2. "Oud-profs kunnen die twee cursussen binnen een jaar afronden omdat ze voldoende spelervaring op niveau hebben", zegt Mathijssen. Feit blijft echter dat de voormalige pitbull zelf weinig oefeningen kan voordoen. "Gelukkig houden ze daar op de cursus rekening mee en in de praktijk leid ik de trainingen daarom meer vanaf de kant. Dan laat ik anderen voordoen wat ik bedoel."Momenteel is Mathijssen assistent-trainer bij vv Roosendaal, waar hij ook de A1 traint en coacht. "Ik ben blij dat ik onder Reinald Boeren het vak mede kan leren", zegt de inmiddels in Hoogerheide wonende oud-jong-oranje-international.Mathijssen beseft dat hij het gezien zijn fysieke beperking vooral van zijn verbale en coachende kwaliteiten moet hebben. "Dat klopt, maar ik heb daarnaast heel veel oefenstof opgedaan in al die jaren. Ik heb bijvoorbeeld getraind onder Louis van Gaal, Robert Maaskant en Foppe de Haan. Daar leer je veel van. Daarnaast denk ik dat ik tactisch vrij sterk ben. Maar het belangrijkste vind ik dat je jongens vertrouwen moet geven. Ik heb zelf meegemaakt wat het verschil is als een coach je wel of geen vertrouwen meegeeft."Hij denkt met name terug aan zijn tijd bij NAC, waar Mathijssen na verloop van tijd uit de basis verdween omdat trainer Ernie Brandts hem niet langer kon motiveren. In de jaren ervoor was Mathijssen vooral bij Willem II in zijn rol van controleur (stofzuiger) juist van grote waarde geweest voor het elftal. "Ik weet inmiddels hoe moeilijk het is om zestien jongens het gevoel van vertrouwen mee te geven. Maar het moet. In een seizoen heb je ze namelijk allemaal nodig."Mathijssen begon zijn carrière als jeugdspeler bij Vivoo in Huijbergen. Daarna vertrok hij naar Willem II. METO is voor hem geen onbekende club. Hij heeft er drie jaar een jeugdelftal getraind.Als hoofdtrainer volgt Mathijssen straks Johan Pietjouw op.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Het is goed dat de competitie volgend amateurvoetbalseizoen weer eind augustus begint

  • Ja (72%)
  • Nee (28%)
1528 stemmen