Volledig scherm
Max Raeven trainer vv Rijen © website vv rijen

Max Raeven bondscoach Nederlands CP-team

TILBURG / RIJEN – Max Raeven (40) is bondscoach van het Nederlands CP-team. Voorheen was dit het Nederlands Paralympische voetbalteam, maar CP-voetbal is van de Paralympische kalender gehaald. Raeven combineert zijn bondscoachschap onder meer met zijn job als trainer van tweedeklasser Rijen.

Daarnaast is de Tilburger docent bij de KNVB en geeft hij trainerscursussen. “Ik kom uit het onderwijs, als docent lichamelijke opvoeding. Daar heb ik altijd met jongeren gewerkt met bijzonderheden. Dat stukje begeleiding, op sociaal vlak bijvoorbeeld, dat trok me wel. Nu diende deze kans zich aan en heb ik gesolliciteerd”, licht de trainer van zondag tweedeklasser Rijen toe.

“Dit is de ideale combinatie: ik werk nu met een groep bijzondere jongens, stuk voor stuk goede voetballers, die toch motorisch hier en daar wat moeite mee hebben”, legt hij uit. Raeven wil het idee uit de wereld halen dat het een team is enkel voor gehandicapten.

Motorisch probleem

Zijn team bestaat uit voetballers die in het reguliere competitievoetbal actief zijn, de één in een vriendenteam, de ander in een selectie-elftal. “Het niveau viel me niet tegen”, beweert hij op basis van de training die hij woensdag leidde. CP staat voor ‘cerebrale parese’, oftewel: het gaat om voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. CP-voetbal wordt op een kleiner voetbalveld gespeeld (75 meter bij 55 meter), met kleinere doelen (5 meter bij 2 meter). Teams bestaan uit zeven spelers. Een wedstrijd bestaat uit twee helften van een half uur.

Raeven bereidt het Nederlandse team voor op het WK, in september, in Argentinië. “We trainen één keer per week, op woensdag.” Daarnaast heeft hij nog een andere belangrijke taak. “Naast het trainen moet ik er ook voor zorgen dat het CP-voetbal meer op de kaart wordt gezet, de bekendheid moet vergroot worden. Scouting, talentendagen, samenwerking met scholen, et cetera.”

September

Zijn werkzaamheden als bondscoach zitten zijn werk als trainer van Rijen niet in de weg. “Het bijt elkaar niet. Ik kan me daarnaast als trainer door ontwikkelen, ik denk dat het een win-winsituatie is. Alleen houdt het wel in, daarom heb ik het ook bij Rijen overlegd, dat ik er in september drie weken niet ben (tijdens het WK, red.).” 

  1. Uitslag Voetbaltoto van: Eljay Hoed (WDS'19)

    Uitslag Voetbaltoto van: Eljay Hoed (WDS'19)

    Per aanvang van seizoen 2017-2018 zal BN DeStem wekelijks een speler zes wedstrijden voorleggen om zijn hoofd over te breken. Vijf wedstrijden zullen uit het regionale amateurvoetbal zijn. De zesde is de eredivisiewedstrijd van NAC. Vorige week greep Ramon Krijnen, speler van Dosko, de koppositie van de BN DeStem Voetbaltoto. Hij scoorde vijf punten. Deze week was de beurt aan Eljay Hoed, speler van WDS'19, die met zijn voorspellingen vier punten pakte.