Volledig scherm
Mart van Bree tijdens een training van Zeelandia Middelburg. © Ruben Oreel

Mart van Bree volgt Peter Sweres op bij Dosko

ZONDAG HOOFDKLASSE B – Dosko heeft in Mart van Bree (54) een hoofdtrainer gevonden voor volgend seizoen. De 54-jarige trainer volgt Peter Sweres op, die na zes seizoenen stopt in Bergen op Zoom.

Van Bree, momenteel jeugdtrainer en assistent van Ron Timmers bij Dongen, tekent voor één jaar. “Ik ken de club natuurlijk omdat we er met Dongen een paar keer gespeeld hebben. Het is een uitdaging om met deze club in zee te gaan: zowel selectietechnisch als op het gebied van jeugd. Er is heel wat werk te verrichten, daar ben ik wel voor te porren”, klinkt hij ambitieus. “Het is wel nodig om een nieuwe koers te gaan varen. Dat gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen.”

De trainer doelt daarmee op het feit dat Dosko geen tweede elftal heeft en maar enkele jeugdteams. “Dat is minimaal. Je hebt een bepaalde basis nodig om op niveau te blijven.” Van Bree ziet een parallel met zijn job als hoofdtrainer bij Dongen, tussen 2004 en 2008. “We zijn toen ook een nieuwe weg in geslagen. We hebben steeds meer jeugdspelers laten doorstromen en ons minder gericht op spelers van buitenaf.” Dat vijfjarenplan resulteerde uiteindelijk in promotie naar de eerste klasse.

Lange termijn
Of hij Dosko ook ziet als een langetermijnproject? “Enerzijds wel, anderzijds weet ik dat ik als trainer word beoordeeld op resultaten.”

Het is nog niet zeker op welk niveau Van Bree volgend seizoen instapt. Dosko staat namelijk voorlaatste in de hoofdklasse B en degradatie dreigt. Mocht de ploeg uit Bergen op Zoom degraderen, dan verandert dat niets voor de trainer uit Wagenberg. “Daar moet je niet naar kijken”, vindt hij.

Ideale man
Jack Reijnders, hoofd technische zaken, is verheugd met de aanstelling. “Tactisch is hij erg sterk en hij is ook in staat om de organisatie goed weg te zetten. Voor zowel de selectie als de jeugd is hij de ideale man. Bij Dongen heeft hij de jeugdopleiding perfect weggezet.”

Van Bree was tussen 2004 en 2008 hoofdtrainer bij Dongen, maar stapte na de promotie naar de eerste klasse over naar Madese Boys. Na die klus keerde hij terug bij Dongen, als jeugdtrainer en assistent van Ron Timmers. Dit seizoen maakte hij een uitstapje naar Zeelandia Middelburg, waar hij eind oktober opstapte. Inmiddels is hij weer jeugdtrainer en assistent bij Dongen.