Volledig scherm
© Gerard van Offeren / Pix4Prpfs

Jaaroverzicht amateurvoetbal 2016, deel 1

AMATEURVOETBAL - Het jaar 2016 nadert zijn eind. Ook in het West-Brabantse amateurvoetbal is weer genoeg gebeurd: van ontslagen trainers en veelbesproken relletjes tot terugkerende helden en oppermachtige kampioenen. Een jaaroverzicht in 10 thema’s. Dit is deel 1.

Onrust bij RBC
Het Roosendaalse RBC heeft weer een roerig jaar achter de rug. Dat begon in april toen de voetbalclub door eigenaar Paul Hermsen de toegang tot het stadion werd ontzegd, vanwege een huurachterstand. De stadiongate was nog niet voorbij of er ontstond een trainersrel. Martijn van Galen werd halverwege april op straat gezet en hij snapte daar niets van. Dat RBC naast promotie greep, met de nieuwe trainer Danny Mathijssen, maakte de eerste helft van 2016 nog bitterder. Hoe vergaat het de club nu? Mathijssen staat nog altijd aan het roer, de ploeg is winterkampioen in zondag 4B en … speelt gewoon weer in het stadion.

Terugkerende helden
Twee clubs uit de regio zagen in 2016 publiekslievelingen van weleer terugkeren ‘op het oude nest’. Halsteren zag Tiago Faria da Silva terugkeren na een mislukt avontuur bij Achilles Veen. De kleine Portugees haalde de hoofdklasser eigenhandig uit de winterdip. Ook WDS’19 zag oude helden terugkeren: Abdul en Bayram Avci kwamen terug van KFC Meer. Even zorgden zij voor een opleving, maar de broers konden degradatie naar de vierde klasse niet voorkomen. De Turkse aanvallers proberen met WDS’19 nu weer de weg omhoog te vinden. En Tiago? Die speelt nu bij Hoogstraten.

De val en wederopstanding van Baronie
Begin 2016 werd Henk van de Langenberg aangesteld als tussenpaus op de Blauwe Kei. Hij moest doen waar de ontslagen Edin Curic niet toe in staat werd geacht: Baronie in de hoofdklasse houden. Lang bleef een wonder mogelijk, maar uiteindelijk eindigde het hoofdklasseverhaal toch. Aan de hand de nieuwe trainer Jurriaan van Poelje (Van de Langenberg is nu assistent) en seizoensrevelatie Moustafa Mohammad beleeft Baronie een wederopstanding. De ploeg werkt aan eerherstel in de eerste klasse en een snelle terugkeer naar de hoofdklasse lijkt een haalbaar doel. De ploeg heeft al een periodetitel op zak, gaat aan kop en overwintert in het bekertoernooi.

Oppermachtig Dongen
We kunnen er niet omheen: 2016 gaat de boeken in als het jaar van Dongen. De ploeg van Ron Timmers stal de harten met aanvallend voetbal en werd begin mei kampioen in de hoofdklasse B. Op de BN DeStem VoetbalAwards ging de ploeg er met twee van de drie prijzen vandoor. Dit seizoen mag Dongen het in de nieuw ingevoerde derde divisie proberen. Ook dit seizoen hebben de Kanaries de wind mee. De ploeg staat zelfs tweede.

Brand bij VV Oosterhout
Eind september werd men in Oosterhout opgeschrikt door een grote brand op sportpark De Contreie, het complex van VV Oosterhout. De relatief nieuwe accommodatie liep flink wat schade op. Leden zaten er flink doorheen. Hartverwarmend waren vervolgens de steunbetuigingen uit de regio. De spelers van VV Oosterhout trainden vervolgens bij SCO en bij de KMA. Zes weken na de felle brand werd er weer gevoetbald op het complex. Het hoofdveld wordt gerepareerd en is waarschijnlijk na de winterstop weer bespeelbaar. In tussentijd verzachtten de prestaties van het eerste elftal de pijn. Oosterhout is winterkampioen in 3B en overwintert in het districtsbekertoernooi.

Volledig scherm
Volledig scherm
Tiago Faria da Silva in actie voor Halsteren. © Archieffoto Peter van Trijen / het fotoburo
Volledig scherm
Vreugde bij WDS'19, dat dankzij de 4-3-thuiszege promoveert naar de derde klasse. Van links naar rechts: aanvoerder Ingmar Verbrugh, Dinh Vo en Abdul Avci. © Ramon Mangold/ et Fotoburo
Volledig scherm
Martijn van Galen. © Else Loof/het fotoburo
Volledig scherm
Feest bij Baronie
Volledig scherm
© VV Oosterhout
Volledig scherm
Remon Koenen (Dongen, links) neemt het vuur van Be Quick 1887 onder vuur. © Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt
  1. Vosmeer pakt eerste zege tegen Hansweertse Boys
    ZATERDAG 4B

    Vosmeer pakt eerste zege tegen Hansweertse Boys

    Door een 2-0 zege op Vrederust handhaaft Smerdiek zich tussen de topploegen in de vierde klasse B. De formatie van Bram Kot staat op de derde plaats met slechts een punt achterstand op de koplopers Halsteren en DwO ’15. Vosmeer won met 2-3 van Hansweertse Boys. Het was de eerste seizoenzege van de ploeg van Bram Kot die hierdoor afstand neemt van de laatste plaats. Stavenisse verloor met 4-2 van Cadzand en is nu hekkensluiter.