Volledig scherm
NAC-speler Sjoerd Ars met een kopbal richting het doel. © Erik Pasman/Proshots

Geheugen neemt fors af door koppen bij voetbal, verbieden of niet?

DEN HAAG - Koppen bij voetbal beschadigt direct de hersenen en zorgt tijdelijk voor een zwaar verminderd geheugen, blijkt uit nieuw onderzoek. Moet de kopbal nu in de ban?

Voor het eerst is via een groot Schots onderzoek aangetoond dat een gewone koptraining het brein al direct aantast. De geheugenprestaties van de spelers namen zelfs 'significant' af, al ebde dat effect binnen 24 uur weg. Toch maken onderzoekers zich zorgen over de gevolgen op de langere termijn.

Een groep voetballers kopte tijdens meerdere sessies twintig keer achter elkaar een bal die werd afgevuurd door een machine die is ontworpen om een hoekschop te simuleren. Voor en na de sessies werden deze voetballers getest en de verschillen zijn opmerkelijk.

67 procent
Er was duidelijk een impact op de hersenen, blijkt uit de kersverse studie van de Schotse universiteit voor Sporting Excellence, onder leiding van de Nederlandse neurowetenschapper Magdalena Ietswaart. Het geheugen presteerde, afhankelijk per speler, na afloop zelfs tussen de 41 en 67 procent minder.

Blijvend effect
Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor herhaalde blootstelling aan kopballen over een periode van vele jaren. Dat moet verder worden onderzocht. Desondanks zegt Ietswaart: "Hoewel de veranderingen tijdelijk waren, zijn wij van mening dat ze zeer belangrijk zijn voor de gezondheid van de hersenen. Mensen moeten zich er bij het koppen bewust van zijn wat er gebeurt in het brein en van het blijvend effect dat dit kan hebben."

Kinderen
De onderzoekster wil zich niet uitspreken over de vraag of kinderen extra risico lopen, aangezien hun hersenen niet volgroeid zijn. Psycholoog Arend de Kloet (Sophia Revalidatie en De Haagse Hogeschool), die onderzoek deed naar niet-aangeboren hersenletsel bij kinderen, geeft wél aan dat koppen door jonge mensen momenteel beter vermeden kan worden.

Verbod
De Amerikaanse voetbalbond verbiedt sinds vorig jaar het koppen voor spelers jonger dan 10 jaar, vooral uit juridische overwegingen. Onze bond ziet vooralsnog geen reden voor een ban in Nederland. Volgens Edwin Goedhart, bondsarts bij de KNVB, gaat het hier om een 'maatschappelijk issue, ingefluisterd door angst'. "Maar ik ben er niet huiverig voor. Want in een gemiddelde training kop je geen twintig keer."

Wat vindt u? Moet de KNVB ingrijpen nu blijkt dat koppen schadelijk kan zijn voor het geheugen? Reageren kan onder dit bericht.

  1. Mike de Nijs is niet bang voor Zeeuwse voetbalreuzen

    Mike de Nijs is niet bang voor Zeeuwse voetbalreuzen

    Natuurlijk was het een tegenvaller. In het beslissende duel van de nacompetitie werd het zaterdagteam van Halsteren afgedroogd door ZSC'62. Weg was de droom van promotie. Mike de Nijs was er zelf niet bij. Maar na het bekend worden van het 6-0-verlies was het ook voor hem slikken. ,,Je hoopt met de nieuwe club toch in de derde klasse te beginnen." De Nijs (23) is niet blijven hangen in het negatieve gevoel. ,,Nu moeten we dit seizoen maar dat stapje omhoog zetten."