Volledig scherm
Een fragment uit Dosko - Halsteren uit het seizoen 2015/16. Dosko-speler Sam van de Kreeke probeert zich door de verdediging van Rob Dietvorst te werken. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Derbyweekend op komst: strijd op alle fronten

AMATEURVOETBAL - Derby's, derby's en nog eens derby's. Dat is een samenvatting van aanstaand voetbalweekend. We lichten de mooiste burenruzies voor u uit.

Zondag hoofdklasse B: Dosko – Halsteren
De derby op het hoogste podium in onze regio. De twee Bergse grootmachten treffen elkaar net als vorig jaar op hoofdklasseniveau. Vorig seizoen won Dosko de thuiswedstrijd en eindigde het in op De Beek in een gelijkspel. Beide ploegen wisten zich te handhaven. Deze jaargang is tot nu toe ook niet de meest succesvolle van de twee: Dosko staat voorlaatste, Halsteren slechts achtste. Zoals bekend is er veel verloop tussen beide verenigingen. Bij Halsteren hebben Jurgen Gijzen, Jorn Hopmans, Thomas van der Spek, Marvin Bedaf, Bart en Rob Dietvorst en Mesut Kartal een Dosko-verleden. Andersom hebben Doskoanen Paolo Fortunati, Steven van der Spek, Randy Elst, Mike de Nijs, Ilias Oustat en Thomas den Hartog in een verleden bij Halsteren gespeeld. Gegarandeerd spektakel, zondag op Meilust, 14.30 uur. Check hier de voorbeschouwing met Doskoaan Sam van de Kreeke en Jelle Voermans van Halsteren.

Zaterdag 2E: Prinsenland – Klundert
Ook op zaterdag een derby. Twee jaar geleden nog allebei in de eerste klasse (Prinsenland toen nog als Dinteloord), nu een treetje lager. Ook nu wordt de wedstrijd gespeeld in de avond (19.00 uur). Plagerijtjes gaan op Facebook al rond, vooral aan het adres van Aries Nieuwkerk, die voor vorig seizoen overstapte van Klundert naar Prinsenland en nu voor het eerst zijn oude ploegmaten treft.

Zaterdag 3B: De Fendert – DHV
De streekderby tussen het Fijnaartse De Fendert en DHV uit Zevenbersche Hoek wordt gespeeld om de bovenste plekken: de huidige nummer vijf en vier uit de zaterdag derde klasse B staan maar één punt achter koploper Zwaluwe. Vorig seizoen deelden de twee ploegen beide keren de punten; met een gelijkspel schieten ze deze keer weinig op: het enige dat telt is de winst en de koppositie!

Zondag 3A: Victoria’03 – Hoeven
De heetste Halderbergse derby in 3A, waar ook buurman Gastel in zit. Weinig verloop, weinig vrienden want Oudenbosch en Hoeven liggen elkaar niet zo. Maar een sfeervolle ambiance creëren kun je aan de Halderbergse broeders wel toevertrouwen. De wedstrijd wordt op zaterdagavond afgewerkt (19.00 uur), buikschuifvideo’s gegarandeerd. Lees hier wat de hoofdrolspelers er zelf van vinden.

Zondag 3A: Steenbergen - FC Bergen
Goals gegarandeerd bij de Bergse ontmoeting tussen Steenbergen en FC Bergen! Voor Bergen-trainer Gerard Lazarom is het een weerzien met zijn oude ploeg: hij trainde Steenbergen in het seizoen 2011/2012, alvorens naar zijn huidige club over te stappen. Vorig seizoen werd het 2-2 en 3-3, FC Bergen-speler Nick Machielsen scoorde in de eerstgenoemde ontmoeting tweemaal. Gaat hij zijn ploeg ook zaterdagavond bij de hand nemen?

Zondag 3B: Oosterhout – SCO
Sofyan Asrih (20) noemt de wedstrijd tussen Oosterhout en zijn club TSC dan wel de Clásico van Oosterhout, maar ook Oosterhout – SCO mag er wezen. De ontmoeting van komend weekend is extra speciaal: SCO stelde de afgelopen maanden het eigen terrein beschikbaar voor Oosterhout, na de dramatische brand op sportpark De Contreie. De club uit het noorden van Oosterhout zal daarom waarschijnlijk hartelijker ontvangen worden dan in de voorgaande jaren, maar het blijft een echte derby: op het scherpst van de snede uitgevoerd.

Zondag 3B: Right-Oh – Veerse Boys
Zouden de spelers van Veerse Boys zondag met de fiets richting Geertruidenberg gaan? Goed mogelijk: de sportparken liggen een kleine 3 kilometer van elkaar en de aansluitende disco-act en de non stop stromende tap maken die optie een stuk aannemelijker. ‘Tap dicht om 19.30’ staat er op het affiche, maar of we dat nou moeten geloven…

Zondag 4B: Schijf – DIOZ
Ook in de gemeente Rucphen staat er een derby op het programma. Al staat ‘De Zeg’ in de gemeente bekend als het dorp aan de andere kant van de snelweg. Vorig seizoen speelden liefst vier ploegen uit de gemeente (RSV, Sprundel, Schijf en DIOZ) in 4D, nu is dit de enige derby in de klasse, aangezien Sprundel en RSV in 4C zijn ingedeeld. Reken maar op derbysferen dus.

Zondag 4C: Boeimeer – WDS’19
Roemrijke clubs, in het verleden op een hoger niveau actief, staan nu haaks tegenover elkaar in een van de stadsderby’s in 4C. Want ook Advendo en TVC Breda maken deel uit van deze competitie. Het is nummer 12 tegen nummer 10. Boeimeer moet winnen om het gat met het veilige WDS’19 niet te groot te laten worden. Nu is het verschil nog 4 punten.