Volledig scherm
Vincent van Son in het stadion van RBC: 'We zijn vanaf nul begonnen.' foto peter van trijen/pix4profs

Clubheld Vincent van Son: We willen met RBC naar de top van het amateurvoetbal

Hij hoorde bij de kartrekkers die de club na het faillissement nieuw leven inbliezen. Roosendaal zonder RBC, daar wilde Vincent van Son niet van weten. Zelf woont hij overigens in Standdaarbuiten waar zijn zoon Jelte bij SVC in het doel staat.

Via de gescoute Jelte kwam hij destijds ook bij RBC terecht, het laatste jaar op De Luiten zo ongeveer. Van het een kwam het ander. Jelte kwam in de jeugdopleiding bij de club en pa werd wedstrijdsecretaris, een functie die Van Son (54) tot op de dag van vandaag uitoefent. Nu al is hij druk bezig met het regelen van alle oefenwedstrijden voor de winterstop, inclusief het aanstellen van de scheidsrechters. Zoals hij in maart eigenlijk al begint met het plannen van de voorbereidingsperiode.

Toernooien
Ook alle toernooien timmert Van Son in elkaar. Twaalf teams kent de vereniging inmiddels. En dat terwijl de club vijf jaar geleden nog dood en begraven leek. „We zijn vanaf nul begonnen.”

Van Son is trots op wat er bereikt is. Aan de muur in de bestuurskamer hangt het certificaat dat de kwaliteit van de regionale jeugdopleiding bij RBC onderstreept. Ook de samenwerking en kennisuitwisseling met Feyenoord spreekt tot de verbeelding. Het eerste team pakte juist dit weekeinde de eerste periodetitel in de vierde klasse, maar kon tot op heden de ambities nooit waarmaken. „We willen naar de top van het amateurvoetbal en zijn dus nog lang niet klaar. Eigenlijk willen we elk jaar kampioen worden.” Het zijn doelstellingen die voor nogal wat achterdocht in de regio zorgen. Met name wordt de club het ronselen van jeugdspelers verweten. Van Son noemt het kinnesinne. „Het zijn nog altijd de ouders en het kind die beslissen voor welke club ze kiezen.”

Touwtjes in handen
Zelf heeft Van Son nooit in het bestuur willen zitten. Maar met zijn mening wordt altijd rekening gehouden. In de bestuurskamer heeft hij alle touwtjes in handen. Van Son ontvangt de tegenstanders, scheidsrechters, en andere gasten. Ook de scouts van profclubs zijn welkom. „Daar doe je het tenslotte voor. Zorgen dat een talent zijn weg vindt.”

Van Son combineert alle vrijwilligerswerk bij RBC met VSCS, zijn eigen bedrijf in chemicaliën voor de scheepvaart. Hij is tevreden met de koers die RBC nu vaart. „We zijn een voormalig profclub en dus is het verwachtingspatroon altijd hoog. Maar in de sport kun je nu eenmaal niet alles regisseren en zeker kampioenschappen niet. Onze supporters zijn vaak te kritisch. Een beetje meer realiteitszin zou op zijn plaats zijn.”

Clubhelden | Stem op je favoriete clubheld en win! Ga naar bndestem.nl/clubhelden