Volledig scherm
De 81-jarige Bas Bollaart is de drijvende kracht in de kantine van voetbalvereniging Zwaluwe. foto Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Clubheld Bas Bollaart: 'Tja, het is Bas voor en Bas na hier'

LAGE ZWALUWE - Wanneer hij in de deuropening van zijn woning in Lage Zwaluwe verschijnt, staat daar een kwieke man van, laten we zeggen hoogstens zeventig jaar. Niets wijst in de richting van een tachtiger. Maar Bas Bollaart is wel degelijk 81 jaar oud en sinds twaalf en een half jaar de drijvende kracht in de kantine van voetbalvereniging Zwaluwe.

Zijn kinderen, zonen en dochters, voetbalden allemaal. "Dat hebben ze van hun moeder", zegt Bollaart snel. Zelf heeft hij naar eigen zeggen eigenlijk helemaal niets met de voetbalsport. "Ze moeten me zo af en toe nog uitleggen hoe dat nu zit met buitenspel", zegt hij. "Maar wanneer er Formule 1 op de televisie is, ben ik niet uit de bank te slaan."

Bescheiden
Bij Zwaluwe loopt iedereen weg met Bollaart, zijn gebrekkige kennis van het voetbal ten spijt. "Tja, het is Bas voor en Bas na. Ik denk wel dat ik gewaardeerd word bij de club", blijft hij bescheiden.

Na het overlijden van zijn vrouw wilde Bollaart iets om handen hebben. Als internationaal vrachtwagenchauffeur was hij vaak voor lange tijd van huis en het opdoen van sociale contacten, het opbouwen van vriendschappen schoot er daardoor bij in. Bij de club haalt Bollaart die schade in. "Bij Zwaluwe zochten ze vrijwilligers en toen heb ik me gemeld. Het contact met de mensen is inderdaad het belangrijkste. Ik kan ook met iedereen opschieten en iedereen met mij", lacht hij.

In zijn rol als kantinebeheerder is Bollaart verantwoordelijk voor het gehele reilen en zeilen van de horeca binnen vv Zwaluwe. Op maandag krijgen bar, keuken en bestuurskamer een grote schoonmaakbeurt en op donderdagavond verzorgt hij de wekelijkse clubavond. Tussendoor regelt hij de inkoop. "De zaterdag heb ik een half jaar geleden overgedragen aan een ander. Dat werd me teveel. Dan was ik om halfacht 's ochtends bij de club en 's avonds om negen uur thuis," legt hij uit.

Tenslotte wil Bollaart nog wel iets kwijt: "Nogmaals, ik kan met iedereen door een deur. Maar met de damesteams heb ik toch wel een speciale band. Zoals die meiden mij bijvoorbeeld betrekken bij een kampioenschap, dat is gewoon prachtig."

Clubhelden | Stem op je favoriete clubheld en win! Ga naar bndestem.nl/clubhelden