Volledig scherm
VV Maarssen en Rijen waren vanmiddag VAR-oefenmateriaal in een onderling oefenduel. © Martin Veldhuizen

Bijzondere ervaring voor Rijen: tweedeklasser oefent tegen Maarssen mét VAR

De meeste amateurvoetbalclubs zullen nooit met de VAR te maken krijgen, maar dat was zaterdag voor vv Rijen wel anders. Het oefenduel met vv Maarssen werd op de KNVB Campus gespeeld, onder toeziend oog van de VAR. ,,Mooi om een keer mee te maken.”

Trainer Max Raeven van Rijen werkt als bondscoach van het CP-team op de KNVB Campus en hoorde dat voor de training van de VAR-arbiters werd gezocht naar teams. ,,Wij hadden hier een weekend gepland met het team en de spelers waren enthousiast. Ze waren erg benieuwd hoe het zou zijn zo'n wedstrijd met de VAR. En ik vond het leuk dat ik ze eens kon laten zien waar ik werk. De combinatie tussen de professionaliteit en Zeist en het amateurvoetbal is erg leuk.”

Volledig scherm
De spelers van Rijen kregen een rondleiding op de KNVB Campus. © Max Raeven/vv Rijen

Doelpunt na ingrijpen VAR

Het eerste elftal van Rijen kreeg eerst een rondleiding op de campus, nam een kijkje in de VAR-ruimte en zaterdag stond de oefenwedstrijd tegen derdeklasser Maarssen op het programma. Het duel werd met 3-1 gewonnen en de VAR had voor Rijen een positieve invloed. ,,Bij ons eerste doelpunt werd gevlagd door de assistent", vertelt Raeven. ,,De scheidsrechter ging kijken en het bleek toch een geldig doelpunt te zijn.”

De scheidsrechter liet Rijen nog even schrikken toen hij ging kijken na een gele kaart voor Jordi Doms. ,,We dachten dat hij rood ging geven. Maar gelukkig ging het maar om een oefenmoment.”

Over het algemeen waren Raeven en zijn team enthousiast over de wedstrijd met de video-assistent. ,,Maar af en toe duurde het wel heel lang. Dan moesten we een minuut of anderhalf wachten. Maar dat is in het betaald voetbal ook wel eens. En in één situatie dachten we allemaal dat een tegenstander hands gemaakt had in het strafschopgebied, maar toen kwam de VAR niet eens in actie.”

Trainingsstage

Rijen was dit seizoen voor het eerst op trainingsstage, iets dat de trainer als zeer positief heeft ervaren. ,,De knop moest wel even om bij de spelers, die dachten een lekker weekend weg te gaan zoals ze normaal met vrienden doen. Maar we hadden wel een goede mix in het programma. Gisteren hebben we nog een quiz gedaan en toen ook met zijn allen iets gedronken.”

Volledig scherm
De spelers van Rijen kregen een rondleiding op de KNVB Campus. © Max Raeven/vv Rijen