Moerse Boys, Halsteren en Baronie komen uit in de hoofdklasse B
Volledig scherm
Moerse Boys, Halsteren en Baronie komen uit in de hoofdklasse B © BN DeStem

Baronie treft titelkandidaat, Moerse Boys ontvangt stuntploeg en Steging moet het doen bij Halsteren

hoofdklasse BWest-Brabant is dit seizoen in de hoofdklasse B vertegenwoordigd door niet twee, maar drie ploegen. BN DeStem volgt de verrichtingen van Baronie, Halsteren en Moerse Boys op de voet. De ploegen staan aan de vooravond van speelronde twee. Wat staat er op het spel?

Baronie

OJC tegen Silvolde
Volledig scherm
OJC tegen Silvolde © Rene Nijhuis/Orange Pictures

De Bredase ploeg zag vorig seizoen de tank leger en leger raken en net voordat de prijzen verdeeld werden, stopte de motor ermee. Het vehikel begon dit seizoen met nieuwe onderdelen en startte voortvarend. Meerssen, vorig jaar nog twee keer een sta-in-de-weg, werd met 1-0 verslagen. Kansen op een grotere uitslag werden om zeep geholpen. De wedstrijd tegen Meerssen werd het duel der nieuwelingen. De 19-jarige Bredanaar Yassine Mejres werd matchwinner, maar net zo belangrijk was de 18-jarige keeper Michel van Butselaar. Hij toonde meermaals een uitstekende reflex, zoals toen een Limburgse aanvaller alleen voor zijn doel opdook.

Wie er dit weekend aan de aftrap verschijnen, zal blijken. Duidelijk is wel dat Baronie de borst nat kan maken. De ploeg van Jurriaan van Poelje gaat op bezoek bij OJC Rosmalen. Die ploeg degradeerde uit de derde divisie en heeft maar één doel: terugkeren. De tegenstander van zondag heeft negentien nieuwe spelers en zes nieuwe stafleden en moet dus gaan bouwen. OJC begon het seizoen ook met een minimale zege: 0-1 tegen Silvolde. Trainer Willem Leushuis na die wedstrijd: ,,We hebben veel jonge spelers, die erg moeten wennen aan de hoofdklasse. Onze achterhoede en verdedigende middenvelders vormden een goed blok. Dat was heel positief. Met meer zorgvuldigheid hadden we vaker kunnen scoren.”

,,Na een wedstrijd of zeven, acht moeten we maar eens kijken hoe we er voor staan”, aldus Leushuis. Zo staat Jurriaan van Poelje er ook in: ,,Wat ik wel zie, is dat we beter zijn dan Meerssen, een ploeg die jaarlijks zesde of zevende eindigt, en we een sterkere selectie hebben dan vorig jaar.” Een kraker in Rosmalen, dus. 

Halsteren

Meerssen was vorige week op bezoek in Breda
Volledig scherm
Meerssen was vorige week op bezoek in Breda © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Voor Halsteren was de seizoensopening er een met een lach en een traan. Fijn was de 4-2 zege op Longa’30, met een uitblinkende Thomas Marijnissen, maar forse tegenvaller was het uitvallen van doelman Arien Pietersma. Hij scheurde zijn achillespees af en ligt er maanden uit. Woensdag ging hij onder het mes. 

Nu is het de tijd dat Andy Steging moet opstaan. De Willebrorder werd deze zomer gehaald als stand-in achter de ervaren Pietersma, maar krijgt sneller dan hij verwacht had de kans om te etaleren in de hoofdklasse. Hij moest in de 75 minuten die hij speelde één keer de bal uit zijn net vissen, maar blonk ook uit met een fraaie redding. Aangezien er nog geen nieuwe doelman is aan komen waaien op De Beek is het te hopen dat Steging heel blijft. Deze week moet hij het laten zien tegen Meerssen, de ploeg die vorige week verslagen werd door Baronie. De Limburgers eindigden in 2017-2018 op de zevende plaats en werden vorig seizoen zesde. 

De nieuwe trainer Erwin de Nijs was kritisch na de eerste zege dit seizoen: ,,Veel nieuwe mensen in de ploeg, de eerste thuiswedstrijd thuis, je verwacht er van alles van. Het duurde te lang, voordat we het verschil maakten. Het lukte om niet echt om de bal lang vast te houden en dominanter te spelen.”

Moerse Boys

RKZVC in het wit, tegen EHC
Volledig scherm
RKZVC in het wit, tegen EHC © Jan Ruland Van Den Brink

Klein-Zundert maakt zich op voor een historische zondag. Hoofdklassevoetbal in het dorp. RKZVC komt op bezoek. Een grote onbekende uit het Gelderse Zieuwent. De Rooms-Katholieke Zieuwentse VoetbalClub zal de reis van 184 kilometer heen niet voor niets willen maken. Moerse Boys is gewaarschuwd.

RKZVC is een echte stuntploeg. Drie kampioenschappen op rij. Het bracht de ploeg uit het Achterhoekse kerkdorp naar de hoofdklasse. In de hoofdklasse A beleefde RKZVC  een geweldig debuutseizoen. Lang leek een vierde kampioenschap mogelijk, maar uiteindelijk werd het plaats vier. Bovendien werd de coach, Laurens Knippenborg, uitgeroepen tot beste amateurvoetbaltrainer van Nederland. Dit seizoen kent de ploeg weinig verloop. Alleen doelman Pepijn Teloh is nieuw. Drie spelers vertrokken of stopten. 

Net als Moerse Boys gaat het bij de Achterhoekers om een vriendenploeg. Vorige week werd de eerste wedstrijd in de voor RKZVC onbekende hoofdklasse B gewonnen, 3-0 tegen EHC (dat met tien man eindigde). Moerse Boys speelde de eerste wedstrijd gelijk, 1-1 tegen UDI'19. Een prima start, zo was iedereen het eens bij Moerse Boys.

In Zieuwent kijken ze al een beetje over het duel in Klein-Zundert heen. Coach Knippenborg: ,,Na twee duels willen we zes punten hebben. Dat is namelijk een ideale uitgangspositie om de derby tegen Longa’30 te spelen.”

  1. KNVB, ING en internationals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    KNVB, ING en internatio­nals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer 'fiftyfifty'.