Volledig scherm

Achtmaal verrast vriend en vijand met derde plaats

ZONDAG VIERDE KLASSE B - Dat het kampioenschap in zondag 4B naar RBC of Alliance gaat, daar is intussen iedereen het wel over eens. Verrassender is de derde plaats van Achtmaal, dat vorig seizoen promoveerde vanuit de vijfde klasse. Doelman Roy Nouws (21) hoefde pas dertien ballen uit het net te vissen: alleen RBC heeft kreeg er minder tegen. "Als iemand me aan het begin van het seizoen zou vertellen dat Achtmaal in de winterstop derde zou staan, zou ik hem voor gek verklaren", zegt Nouws over de eerste seizoenshelft.

Het geheim van het geringe aantal tegendoelpunten verklaart Nouws als volgt: "We hebben alle kwaliteiten in huis. Snelheid, kracht en lengte. Daarnaast voelen we elkaar goed aan, we weten precies wat we aan elkaar hebben. Fouten van de een worden zo opgevangen door een ander. En mocht de tegenstander toch voor de goal komen, pak ik ook wel eens een balletje."

Nouws gooit er een voetbalwijsheid achteraan: "Verdedigen begint bij de aanvallers. Onze buitenspelers, bijvoorbeeld, zullen de opkomende backs niet voorbij laten schieten." Het ging pas echt lekker draaien toen aanvoerder Lars Kools een linie naar achter werd gezet, volgens de doelman. Samen met Kools zorgt hij voor de rust in de defensie. "De achterhoede moet op zijn keeper kunnen vertrouwen, dat wil ik uitstralen. Soms draaf ik daar wat in door en ik kom te nonchalant over. Daar word ik af en toe op gewezen door de trainer. Ik kom soms te rustig over, maar geloof me: ik wil elke wedstrijd volle bak gaan en alles winnen."

Aan het begin van het seizoen werd 'handhaving' als doelstelling gesteld, maar volgens de 21-jarige sluitpost moet die bijgesteld worden. "Ik zal er binnenkort aan de kantinetafel maar eens over beginnen", lacht hij. "Een ding is zeker: iedereen houdt inmiddels rekening met Achtmaal."

Naam: Roy Nouws
Club: Achtmaal (zondag 4B)
Leeftijd: 21 jaar
​Ambitie: hoge ogen gooien met zijn ploeg