Een politiewagen rukt met zwaailichten uit.
Volledig scherm
Een politiewagen rukt met zwaailichten uit. © ANP XTRA

Politie tienduizenden keren te laat na 112 melding, verbetering blijft uit

Het lukt de politie maar niet om sneller ter plaatste te komen bij spoedmeldingen. Agenten komen op jaarbasis nog steeds in tienduizenden gevallen te laat, in de eerste helft van 2019 is het niet gelukt dat te verbeteren. 

Dat meldt tv-programma Kassa op basis van cijfers van de politie. De eigen ‘streefnorm’ van de politie wordt maar in 13% van de Nederlandse gemeenten gehaald. 

Jaarlijks rukt de politie zo’n 300.000 keer uit voor een spoedmelding. Als die bij noodnummer 112 binnenkomen, moeten agenten binnen een kwartier ter plaatse zijn. Dat lukt al vanaf 2012 in maar zo’n 85% van de gevallen. De politie hanteert sinds 2015 een ‘streefnorm’ van 90%. Maar sindsdien zit er nauwelijks verbetering in de score. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is in de eerste helft van 2019 zelfs sprake van een lichte daling. 

Regionale verschillen

Regionaal zijn de afgelopen jaren verschillende ontwikkelingen te zien. In de veiligheidsregio Brabant-Noord scoort de politie de afgelopen jaren steeds slechter. Waar in 2015 nog iets boven het landelijke gemiddelde werd gescoord, is de politie er nu in 20% van de gevallen te laat. 

Een verklaring voor de daling heeft de politie niet. Daarom wordt deelgenomen aan een onderzoek ‘dat zich richt op de inrichting en speciale organisatorische behoeften van politieteams in plattelandsgemeenten’.  Ook wordt benadrukt dat de veiligheid van burgers niet in het geding is geweest. 

Kassa wordt zaterdagavond uitgezonden. Kijk hieronder hoe snel de politie in uw gemeente ter plaatse is.