Mensen leggen bloemen op de plek waar Linda werd doodgeschoten
Volledig scherm
Mensen leggen bloemen op de plek waar Linda werd doodgeschoten © anp

Opnieuw forse kritiek op rol politie rond moord Linda

Er is opnieuw forse kritiek op de rol van de politie rond de moord op de 28-jarige Linda van der Giesen. De politie deed te weinig met duidelijke signalen van het slachtoffer dat ze bedreigd werd door haar ex. Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag verscheen.

Quote

Er had wel degelijk actie moeten worden ondernomen, zeker omdat duidelijk werd dat de verdachte beschikte over een vuurwapen

Hans Vissers, politiecommissaris

Van der Giesen werd vorig jaar augustus doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Haar ex, de 37-jarige John F. uit Zevenbergen, heeft inmiddels toegegeven haar doodgeschoten te hebben.

Dreiging
De dreiging rond de vermoorde Linda van der Giesen is door de politie 'uit het oog verloren' als gevolg van administratieve rompslomp. Dat staat in het rapport van de commissie-Eenhoorn dat in opdracht van de driehoek Zeeland-West-Brabant is opgesteld. De politie had sneller moeten ingrijpen toen het slachtoffer aangifte deed tegen haar ex. Haar aangifte in combinatie met andere informatie had moeten leiden tot grote urgentie en snel optreden.

Volgens het rapport lag de nadruk in deze zaak op zogeheten 'systematische communicatie' en strafrechtelijke afhandeling en niet op effectief optreden. Bij de aangiftes werd teveel nadruk gelegd op te volgen protocollen en een snelle afhandeling van de zaak 'met een goed proces-verbaal als resultaat'. 

Aangifte
Ook had de aangifte, waarbij het ging om huiselijk geweld, meteen aan de hulpofficier van Justitie moeten worden voorgelegd. Dat is niet gebeurd en dat is in strijd met het protocol. Waardering heeft de commissie Eenhoorn wel voor de eerste telefonische contacten die de politie had met Van der Giesen en de tijd die werd besteed aan het doen van aangifte. Wel had de aangifte veel actiever onder de aandacht moeten worden gebracht voor een goede opvolging, zeker toen er sprake was van een toenemende dreiging en een vuurwapen.

Een week voor haar dood liet Linda de politie nog weten dat ze dacht dat haar ex in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De politie heeft daarna niet opgetreden. Politiechef Dick Schouten gaf eerder al toe dat dit 'een inschattingsfout' was.