Kwart vluchtelingen leeft in totaal sociaal isolement
Van de bijna 100.000 vluchtelingen die zich tussen 1995 en 1999 in Nederland vestigden, blijkt ruim een kwart in een totaal sociaal isolement te leven. Een zorgwekkende zaak, vinden de onderzoekers van het rapport Een kwestie van tijd?, dat het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag presenteert.
Delen per e-mail
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) volgde de betreffende groep vanaf zijn aankomst in Nederland. Het gaat om vluchtelingen - de meesten kwamen destijds uit voormalig Joegoslavië, Iran, Irak, Afghanistan en Somalië - die in de tweede helft van de jaren 90 hier neerstreken.
Ruim een kwart van hen heeft zeker vijftien jaar later noch contact met mensen van zijn eigen herkomstgroep, noch met Nederlanders. Deze mensen hebben al die tijd nauwelijks gewerkt en ook geen (bij)scholing gehad waardoor ze niet meetellen en zich buitengesloten voelen, aldus de onderzoekers.
Daar tegenover staat dat een derde van die generatie asielmigranten wel sociale contacten heeft met zowel de eigen herkomstgroep als met Nederlanders. En ander positief geluid is dat de kinderen van die vluchtelingen makkelijker integreren, ze doen dat ook beter dan andere niet-westerse minderheden.
Verschillen
Als het gaat om criminaliteit dan nemen vluchtelingen - wanneer je rekening houdt met verschillen in samenstelling van de groep - zelfs een beter positie in dan autochtonen. Volgens het rapport Een kwestie van tijd? zelfs gunstiger dan andere niet-westerse migranten die vaker met justitie in aanraking kwamen.
Wel zijn op alle terreinen grote groepsverschillen zichtbaar, waarbij met name de integratie van Somaliërs achterblijft. Volgens de onderzoekers van WODC kunnen is de oorzaak daarvan dat uit het Afrikaanse land vaak ongeschoolde vluchtelingen naar Nederland kwamen, terwijl uit voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Iran juist de beter opgeleiden hier naartoe vluchtten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdachte in overvalzaak Amanda Balk weer vrijgelaten
De 21-jarige Amsterdammer die afgelopen maandag werd aangehouden voor de overval op de woning van realityster Amanda Balk is weer op vrije voeten. De politie Amsterdam heeft vandaag een bericht hierover van Shownieuws bevestigd. De man blijft wel een verdachte. -
bewakingsbeelden
Nepbezorger PostNL dreigt baby van jong stel iets aan te doen: 'We smeekten om ons kind bij ons te houden'
Bij een brute overval op een jong stel in Amsterdam, afgelopen maart, dreigden twee overvallers een acht weken oude baby iets aan te doen. Dat hebben de twee slachtoffers aan de recherche verklaard. De politie onderzoekt of de overval te maken heeft met de overval op realityster Amanda Balk, die een paar maanden daarvoor plaatsvond. -
Prinsessen krijgen cursus tompouce bakken en gaan stofzuigerracen op Koningsdag
De koninklijke familie staat over een week in Eindhoven op Koningsdag een hightech, maar ook nostalgisch programma te wachten. Een groot deel hiervan wordt afgewerkt op de High Tech Campus en is voor publiek volledig vanuit huis te volgen. -
PREMIUMVIDEO
Corona gooit roet in het eten bij examenstunt: ‘Het is zo langzamerhand normaal dat dingen niet doorgaan’
De periode van examenstunts is weer aangebroken. Scholen zijn vanwege corona strenger op de uitvoering van de ludieke acties tijdens ‘LSD’ (laatste schooldag), want een grootschalig evenement kan nu niet. Toch proberen eindexamenkandidaten er wat van te maken. ,,Ze vinden het vooral ook belangrijk om het leuk met elkaar te hebben in hun laatste periode samen.” -
Wereldwijd minder executies, maar Egypte voltrok drie keer zo vaak de doodstraf
Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar met ruim een kwart gedaald ten opzichte van 2019 en met 70 procent in de laatste vijf jaar. Steeds meer landen schaffen de doodstraf af. Maar de coronapandemie heeft achttien landen er niet van weerhouden toch executies uit te voeren. Dat staat in het jaarlijkse doodstrafrapport van Amnesty International.
-
Vanavond op tv: Waarde van de Aarde en Leven voor de Dood
Omdat we sinds corona kampioen bankhangen zijn, lees je dagelijks wat er te zien is op tv. -
PREMIUMcolumn
Zie je seksuele intimidatie? Zet die ‘fijne collega’ dan zelf klem tegen het koffieapparaat
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Waarom iemand 312.555 dollar over had voor deze ruim twintig jaar oude Subaru
De Subaru Impreza 22B STI is zonder twijfel het meest iconische model van het Japanse merk Subaru. Maar dat een van deze in een oplage van 400 exemplaren gebouwde auto meer opbrengt dan de echte auto van rallycoureur Colin McRae is wel redelijk bizar.