Medewerkers van de GGD in de ontvangsthal van Vliegbasis Eindhoven maakten zich twee weken geleden op voor de komst van Nederlanders uit het door het coronavirus getroffen Wuhan, China.
Volledig scherm
PREMIUM
Medewerkers van de GGD in de ontvangsthal van Vliegbasis Eindhoven maakten zich twee weken geleden op voor de komst van Nederlanders uit het door het coronavirus getroffen Wuhan, China. © Rob Engelaar

GGD heft quarantaine Nederlanders uit Wuhan op: ‘Een volgende keer zouden we het weer zo aanpakken’

De Nederlanders die twee weken geleden zijn teruggehaald uit Wuhan, het hart van de coronavirusuitbraak, mogen sinds vandaag weer gaan en staan waar ze willen. Hun thuisquarantaine riep veel vragen op. Maar er is geen reden om het anders aan te pakken, zegt GGD-arts Ronald ter Schegget, die verantwoordelijk was voor de bijzondere operatie.

Geen van de zeventien mensen - vijftien Nederlanders en twee Chinese partners - die zondag 2 februari terugkeerden uit de Chinese stad Wuhan is volgens het RIVM besmet met het gevreesde Covid-19-virus. ,,Gelukkig heeft niemand  ziekteverschijnselen gekregen. We hebben niemand hoeven testen’’, verklaart arts Infectieziektebestrijding Ronald ter Schegget van de GGD Brabant-Zuidoost, die de quarantaine-operatie coördineerde.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”