Zij deed verslag vanaf de spoedeisende hulp: ‘Daar besef je pas wat werken is’
achter de schermenBERGEN OP ZOOM - Ze heeft er moeite mee. Als journalist te worden weggezet als onderdeel van het coronacomplot. Net als met corona-ontkenners, mensen die stug volhouden dat het virus niet bestaat. ,,Je moet eens een middag meedraaien op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Dan praat je wel anders”, zegt journalist Franka van der Rijt.
Delen per e-mail
Tegelijkertijd motiveert het haar ook extra om haar werk als verslaggever extra goed te doen. ,,We laten ons niet klein krijgen!”
Door de coronacrisis hebben complotdenkers (ze noemen zichzelf liever ‘compleetdenkers’) de wind in de zeilen. Presentator Robert Jensen, rapper Lange Frans en Willem Engel, voorman van actiegroep VirusWaarheid. Allemaal houden ze er eigen versies van de feiten op na. Zo vermoedt Engel dat er een ‘cultuuroorlog’ schuilgaat achter de coronamaatregelen. Wantrouwt hij de overheid. En de journalistiek.
Vertrouwen in de journalistiek
Mensen praten lang niet meer zo vrijuit als vroeger
Van der Rijt merkt bijna dagelijks dat het vertrouwen in de journalistiek is gedaald. ,,Mensen praten lang niet meer zo vrijuit als vroeger. Dertig jaar terug was het geen probleem om je mening met de krant te delen. Nu wantrouwen mensen je als je een vraag stelt. Of durven hun naam niet te geven. Dat zijn gewoon de mensen op straat. Die denken dat je als journalist de waarheid verdraait.”
Het lijkt een trend. Aangewakkerd door voormalige president Trump, stelt Van der Rijt. ,,Als je blijft herhalen dat iets ‘fake news’ is, dan gaan sommige mensen dat op den duur geloven. Hetzelfde geldt voor corona-ontkenners. Dat geroeptoeter zorgt juist dat mensen het als waarheid gaan beschouwen. Tegelijkertijd betichten ze ons, journalisten, dat we deel uitmaken van het coronacomplot.”
Meelopen op de spoedeisende hulp
Op de spoedeisende hulp besef je pas wat werken is
Van der Rijt heeft er moeite mee. Helemaal na een middag meelopen op de spoedeisende hulp van ziekenhuis Bravis in Bergen op Zoom. Waar ze met eigen ogen heeft kunnen zien wat de gevolgen kunnen zijn van het coronavirus. Hoe ziekenhuispersoneel de benen onder het lijf vandaan loopt en keihard vecht voor de levens van de tientallen mensen die er dagelijks binnenkomen.
Ze kent de verhalen van medewerkers die zelf besmet raakten. Inmiddels weer op de werkvloer meedraaien, maar nog altijd niet zijn hersteld. En zich dagelijks door de diensten heen slepen. ,,Daar besef je pas wat werken is. En hoe hoog de werkdruk is. Dan durf ik niet meer te zeggen dat ik het druk heb. Dat valt niet met elkaar te vergelijken.”
De spoedeisende hulp, de intensive care, het maakt indruk op Van der Rijt. ,,Als kranten berichten wij bijna dagelijks hoeveel mensen er op de intensive care liggen. Hoeveel nieuwe besmettingen er zijn. Dat zijn de koude cijfers. Als journalist wil je ook laten zien wat het doet met de mensen die er dagelijks mee te maken hebben. Zodat de lezer een realistisch beeld kan vormen.”
Goed georganiseerde zorg in Nederland
De reportage in het ziekenhuis heeft Van der Rijt doen beseffen hoe goed de zorg in Nederland georganiseerd is. ,,We zien het nog altijd als een vanzelfsprekendheid, maar dat is het niet. Zeker nu niet. Niet te begrijpen dat sommige mensen finaal door het lint gaan in het ziekenhuis. Zorgpersoneel aanvallen. En ook journalisten zijn steeds vaker het doelwit. Kijk maar naar de NOS-ploeg die werd belaagd.”
Door al die narigheid moet je de positieve verhalen niet over het hoofd zien. ,,Dat is het dubbele van dit jaar. Horeca gaat failliet. Andere bedrijven draaien een topjaar. En hoe cru dat soms ook mag zijn. Daar moet je wel oog voor blijven houden. Het is niet alleen maar ellende. Maar corona legt wel een zware deken over ons sociale leven heen.”
Corona legt een zware deken over ons sociale leven heen.”
Nu een vaccin dichterbij dan ooit lijkt, wil Van der Rijt langzaamaan terugblikken op de gevolgen van corona. ,,Er werd gevreesd voor enorme leerachterstanden in het onderwijs. Maar is dat ook het geval? En wat voor financiële gevolgen kleven er voor gemeentes aan dit jaar? Dat soort zaken wil ik de komende tijd proberen bloot te leggen.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Peter de Brie doet verslag van de gemeente Woensdrecht: ‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Verslaggever Nico Schapendonk: ‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
foto's Kattenharen in het toetsenbord en een hond op schoot: huisdieren als maatje tijdens het thuiswerken
WEST-BRABANT - De redactie van BN DeStem werkt alweer enkele weken volledig thuis. Collega's schrijven hun verhalen aan de keukentafel of achter een soms geïmproviseerd bureau op de zolderkamer. Vergaderen gebeurt via het beeldscherm en daar loopt regelmatig een dier door het beeld. Want thuiswerken heeft dan niet de hectiek van de redactievloer, helemaal alleen zijn veel collega's ook niet. Huisdieren bieden hen gezelschap. -
Een dag uit het leven van een video-journalist
Heel Nederland moet zoveel mogelijk binnenblijven. Ruud Ritzen, camjo van BN De Stem, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad, is juist elke dag op straat te vinden. -
Achter het verhaal Brieven, opinies, meningen: zo gaat de opinieredacteur te werk
Meerdere keren per dag krijgt eindredacteur Susanne den Boer, die onder meer verantwoordelijk is voor de Meningenpagina’s in BN DeStem, mail binnen van betrokken lezers. Ze gaan vaak in op actuele kwesties. Of over hoe de krant het nieuws brengt. Een selectie van deze hersenspinsels is op woensdag en/of zaterdag te lezen in de brievenrubriek. ,,Die betrokkenheid is fijn. Het houdt ons als redactie scherp.” -
5 vragen aan Zo maakt vormgever Richard de krant vanuit huis: ‘Communicatie is een uitdaging’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag vormgever Richard Gesell. ,,Communicatie is wel een uitdaging geworden.” -
achter de schermen De belangrijkste info over corona is voor iedereen beschikbaar
Beste lezer,
-
Achter de Schermen Een dagje persconferentie door de ogen van onze politiekverslaggever Edwin van der Aa
Edwin van der Aa (44), politiek verslaggever van het AD en de regionale kranten, heeft in het coronatijdperk tientallen ‘persconferenties van Rutte’ bijgewoond en er voor de lezers verslag van gedaan. De volgende persconferentie staat alweer op stapel. Het zijn pittige tijden; voor de politiek, maar ook voor de journalistiek. ,,Corona is de grootste zorgcrisis ever in ons land. Nu zijn we het wel gewend om sprintjes te trekken, maar dit is echt een marathon. Ik noem corona de Olympische Spelen voor politieke zorgverslaggevers.” -
Even voorstellen ‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Zeg je Woensdrecht. Dan zeg je veldrijden en vliegtuigen. ‘Veel meer valt daar toch niet te halen?’ Het is een opmerking die verslaggever Peter de Brie regelmatig krijgt. ,,Het wordt anders als je er vandaan komt. Mijn wortels liggen op de Brabantse Wal. Dan komen de verhalen vanzelf.” -
Tips en Trucs 10 tips om een kruiswoordpuzzel op te lossen
De kruiswoordpuzzel is nog steeds één van de populairste puzzels. Wist je dat deze puzzel niet alleen het meeste voorkomt maar dat hij ook de basis vormt van de meeste andere puzzels? Voordat we diepte ingaan en vertellen hoe je er het beste een op kunt lossen, vertellen we je eerst graag wat een kruiswoordpuzzel nou precies is.