Wie maakt toch al die foto's voor de krant?
achter de schermenDe azc-rellen in Steenbergen, foto’s van het zieke meisje Ana Elena dat een stamceldonor zocht en alles wat daartussen zit; fotograaf Marcel Otterspeer (36) uit Zevenbergen trekt al zeven jaar heel West-Brabant door met zijn camera om foto’s te maken bij de verhalen in deze krant. ,,Het belangrijkste is de mensen, er moet ruimte zijn voor gezelligheid en een lolletje.”
Foto’s maken van ongelukken, net nadat ze gebeurd zijn? Dat ziet de Zevenbergenaar niet zitten. ,,Wie ik vertel over mijn werk, denkt vaak dat ik ’s nachts stand-by moet staan voor het geval dat er iets gebeurt. Dat kan als fotograaf, maar ik doe dat uit principe niet. Het is een ethische kwestie."
Wie ik vertel over mijn werk, denkt vaak dat ik ’s nachts stand-by moet staan
,,Het ligt anders wanneer we een dorp of stad vastleggen nadat er iets ergs is gebeurd, maar daar komen geen gekreukte auto’s bij kijken. Dan gaat het over de emotie. Zo vertel je ook een beter verhaal. Zo waren er drie jonge mannen betrokken bij een ongeluk in Sint Willebrord. Het dorp wilde een herdenking houden, dus Rijkswaterstaat had de afslag afgezet zodat er veilig een herdenkingsmoment kon plaatsvinden."
,,Een foto waar rouwende mensen herkenbaar op staan, wilde ik niet maken. Zij zaten natuurlijk niet op mij te wachten op zo’n emotioneel moment. Onherkenbaar, van achteren en onscherp, heb ik ze op de foto gezet. Met in het midden de boom met knuffels en bloemen. Dat vind ik een betere manier om een verhaal te vertellen dan een foto van een kapotgereden auto.”
Emotie
Emoties legt hij dan ook graag vast. Het zijn juist de kleinere, menselijke verhalen waar Otterspeer van houdt. ,,Dat is het leuke van het vak. Het hoeft niet altijd groot nieuws te zijn, dingen waarover de landelijke media ook schrijven."
,,Ik ontmoet veel mensen en sluit vaak bij een interview aan. Dan blijf ik wat langer, dat vind ik erg belangrijk. Als je niet weet waar het over gaat en wie of wat er op de foto moeten, kun je niet het beste uit de foto halen. Ik zit graag bij een interview en luister naar de verhalen die verteld worden.”
Zaten ze wel op de krant te wachten?
Een van de opdrachten die hem het meest bij is gebleven, is die van Ana Elena, een meisje van toentertijd 17 maanden oud dat dringend een stamceldonor nodig had. ,,Ik kreeg de opdracht om een foto te maken van haar en haar familie in het ziekenhuis in Rotterdam.”
,,Ik vond het mooi iets te kunnen betekenen, maar ik vond het ook spannend. Zaten ze wel op de krant te wachten? Het was een situatie waar ik zorgvuldig mee moest omgaan. Uiteindelijk heb ik het intieme familiemoment kunnen vastleggen en nam de familie al mijn twijfels weg.”
Rel
Waar journalisten nog op kunnen gaan in de menigte, vallen de fotografen met hun camera’s en bijbehorende, grote lenzen nogal op. Dat zorgt niet altijd voor een warm ontvangst. Zoals bij de informatiebijeenkomst in Steenbergen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.
Op zulke plekken word je als pers niet hartelijk ontvangen
Er kwamen relschoppers van buiten de gemeente naar de bijeenkomst en het eindigde in een grimmig debat waarbij de burgemeester en voorstanders werden uitgejouwd. ,,Op zulke plekken word je als pers niet hartelijk ontvangen. De beelden in de sporthal herkennen we allemaal nog wel; boze, schreeuwende mensen. Alle aandacht ging naar het geschreeuw toe.”
,,Als fotograaf probeer je in het oog te houden wat er verder nog gebeurt, maar uiteindelijk gaat de aandacht toch voornamelijk naar zoiets. Net zoals wanneer er bij een voetbalwedstrijd gevochten wordt. Ik heb wel eens berichtjes op Facebook gehad van mensen die niet blij zijn dat ze in de krant komen met zoiets, maar dat is persvrijheid. Gelukkig gebeuren dat soort dingen zelden.”
‘Allround zijn’
Rellen bij een bijeenkomst, portretten bij gevoelige onderwerpen en alles wat daartussen zit. Als fotograaf kom je op allerlei plekken. ,,En dat is juist het leuke. Je moet heel allround zijn. Cultuur, sport, menselijke verhalen; je moet overal foto’s bij maken. Het belangrijkste is dat je het zelf gezellig maakt met de mensen die je spreekt. Ook van iets wat je hobby niet is, zoals een bijeenkomst van de lokale siervogelvereniging, moet je iets leuks maken. Er moet ruimte zijn voor gezelligheid en een lolletje.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Peter de Brie doet verslag van de gemeente Woensdrecht: ‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Verslaggever Nico Schapendonk: ‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Achter de Schermen
Pieter maakt als rechtbankverslaggever heftige zaken mee: ‘Dat gaat je niet in de koude kleren zitten’
Pieter van Klinken zit als rechtbankverslaggever voor BN DeStem regelmatig op slechts twee meter afstand van de zwaarste criminelen. ,,Zodra ik mijn naam niet meer onder een stuk durf te zetten, stop ik met dit werk.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Even voorstellen
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Hoe meer geheimen rond een dossier, hoe liever Sjoerd Marcelissen (32) uit Raamsdonksveer ermee aan de slag gaat. Ook verslaat hij graag raadsvergaderingen van de gemeente Oosterhout. ,,Ik krijg er zelfs een kick van om een vergadering van drie uur samen te vatten in een duidelijk artikel.” -
Winterspelen in Peking op onze site: van podcast tot video en van columns tot analyses en liveblogs
De Olympische Spelen beginnen vrijdag 4 februari in Peking. Om 13.00 uur Nederlandse tijd vindt dan de openingsceremonie plaats. De laatste dag van de Spelen is zondag 20 februari. Het grootste wintersportevenement ter wereld is via onze site en app 24/7 te volgen.
-
Onze verslaggevers zagen deze week tranen bij inwoners van Roosendaal
Als we in het vervolg nog eens een Midden-Oostencorrespondent nodig hebben, meld ik me bij dezen aan, appt verslaggever Freek Verhulst mij met een knipoog nadat ik kort contact met hem heb over zijn werk de avond ervoor in Roosendaal. Een berichtje van hem dus met een knipoog, maar dat het serieus raak is in Roosendaal mag duidelijk zijn. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
van de hoofdredactie
Nu een strijd om elk stoeltje bezet te krijgen
Het zijn andere tijden stuurde ik in de afgelopen week naar een collega. Daarbij doel ik op de veranderende arbeidsmarkt, wat wij ook bij BN DeStem inmiddels wel beginnen te merken. Het betreft enerzijds de krapte op de arbeidsmarkt, en anderzijds de verandering van wensen bij werknemers.