Tom is redactiechef Baronie: ‘Iets dat leeft onder de lezers zoeken we uit’
Achter de schermenBREDA - Tom Hayes werd redactiechef in coronatijd. Geen slechter moment om chef te worden, of geen beter? Hayes benadert het graag positief en houdt het op dat laatste. ,,Je moet het wiel nu zelf uitvinden, je kunt niet voortborduren op je voorganger.”
Geen moment heeft zijn telefoon rust. Constant lichten er appjes op. En om de haverklap gaat de telefoon. Of hij even wil meedenken over het openingsverhaal in de krant. Hayes zit geen moment stil. En toch weer wel. Want achter het nieuws aanhollen, zoals hij ruim vier jaar als stadsverslaggever deed, doet hij nu als redactiechef niet meer. De dertiger stuurt de Baronie-redactie aan, waar de edities Breda en Oosterhout onder vallen. Hij geeft leiding aan dertien vaste krachten en een hoop freelancers.
Andere aanpak
Met het vertrek van Yolanda Sjoukes werd hij plots in het diepe geworpen. Aan het begin van de coronacrisis zei hij ‘ja’ tegen zijn nieuwe functie. Hij kon niet meer voortborduren op de lijnen die zijn voorganger had uitgezet. ,,Ineens moest ik het wiel zelf uitvinden”, zegt Hayes. ,,Je hebt in deze tijd totaal geen referentiekader van hoe het nu eigenlijk zou moeten. Tegelijkertijd liggen daar juist kansen. Je kunt de rol nu naar je eigen hand zetten. Al ruim een jaar zitten alle collega’s thuis. En hoewel de krant nog altijd dagelijks gewoon op de mat valt, vraagt dat wel een andere aanpak.”
Al ruim een jaar zitten alle collega’s thuis. En hoewel de krant nog altijd dagelijks gewoon op de mat valt, vraagt dat wel een andere aanpak.
Even een collega aanschieten op de redactie of samen sparren over onderwerpen: het gebeurt allemaal via de app, videogesprekken en heel veel telefoongesprekken. ,,Het werkt, maar je mist de dynamiek”, zegt Hayes. De eerste maanden vroeg hij zich regelmatig af of hij het wel goed deed.
Toch kan niet alles via de digitale weg. ,,Soms moet je collega’s gewoon even in het echt zien. Zoals tijdens beoordelingsgesprekken. Die heb ik stuk voor stuk buiten gevoerd, tijdens een wandeling in of rondom Breda. Dan liet ik collega’s een route uitzoeken. Erg nuttig, want onderweg kom je nog eens wat tegen en stuit je soms toevallig op nieuws.”
Veel creativiteit
En dat is prettig nu de redactiemail niet meer dagelijks vol met tips zit. ,,Het is af en toe echt harken en het vraagt daardoor veel creativiteit om de krant gevuld te krijgen”, zegt Hayes. ,,Zeker als het gaat om nieuws uit de omliggende dorpen, daar gebeurt nu eenmaal minder dan in een stad als Breda. Toch mogen we dorpen als Ulvenhout en Chaam zeker niet vergeten.”
Het is en blijft gewoon heel belangrijk dat er nieuws uit alle plaatsen in de krant komt
Zijn team is onlangs uitgebreid met verslaggever Susanne den Boer, die bovenop het nieuws uit de dorpen rondom Breda duikt. ,,Het is en blijft gewoon heel belangrijk dat er nieuws uit alle plaatsen in de krant komt. Zoals een wegopbreking die een dorp al weken in z’n greep houdt. De gevolgen daarvan, dat geluid willen we graag delen met onze lezers. Want dat is waar de mensen over praten. En wat leeft.”
Constant is zijn vizier gericht op de inhoud van de krant die morgen op de mat valt. ,,In de ochtend ben je bezig met bepalen wat er wel en niet in de krant komt. Vervolgens denk je met verslaggevers mee over de juiste invalshoek of over de vorm van een verhaal. Je kunt de krant niet alleen maar vullen met interviews, of alleen met nieuwsverhalen. Dat moet, net als waar het nieuws vandaan komt, in balans zijn.”
In de kroeg
Weten wat er leeft bij zijn lezers is voor Hayes heel belangrijk. ,,En dat is in coronatijd echt lastig. Normaal raap je de verhalen van straat op. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag in de kroeg, wanneer mensen je even aanspreken. Dat zijn dé momenten waar wij journalisten het van moeten hebben. En juist die ontbreken nu volkomen. Dus moet je andere wegen bewandelen.”
Normaal raap je de verhalen van straat op. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag in de kroeg, wanneer mensen je even aanspreken.
En daar komt de digitale techniek om de hoek kijken. De verhalen die overdag gemaakt worden, komen doorgaans meteen online. ,,Als je ziet dat een nieuwsbericht op de website goed gelezen wordt, dan kun je daar in de krant je voordeel mee doen, door het op een prominentere plek weg te zetten. Of het biedt aanknopingspunten voor een verdiepend verhaal, de volgende dag. Want iets dat leeft onder de lezers, zoeken we uit.”
Ondertussen kijkt Hayes reikhalzend uit naar het moment dat hij samen met zijn collega’s weer aan de redactietafel zit. ,,Het is toch gek dat je als chef alle gezichten nog nooit bij elkaar hebt gehad. En elkaar alleen nog lijkt te kennen van de videocalls en telefoongesprekken. Wat dat betreft begin ik het echt een beetje zat te raken, maar wie niet?”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Wilt u meer lezen over onze journalisten? Lees dan onderstaande verhalen:
- Hoofdredacteur André Trompers over nieuws in coronatijd: ‘Je moet constant blijven zoeken naar de waarheid’
- Jacques werd geïnterviewd over het horecaprotest in Breda. Daar was hij als verslaggever aanwezig.
- Franka deed verslag vanaf de spoedeisende hulp: ‘Daar besef je pas wat werken is’
- Fee geeft de jeugd een stem: ‘Het is zó belangrijk dat zij in de krant staan’
- Marcel is 112-fotograaf: ‘Nabestaanden kloppen bij mij aan voor de laatste beelden’
- De krant wordt vanwege corona vanuit huis gemaakt. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan dit artikel!
- Edine is een echte regiojournalist: ‘In de regio speelt hetzelfde als in de rest van de wereld’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de schermen
Jacques gebruikt zijn horeca-ervaring in de journalistiek: ‘Achter de bar leer je luisteren’
BREDA - Jacques Hendriks’ droom, toen hij in 1985 als correspondent bij Dagblad De Stem begon, was om ooit bij de sportredactie te belanden. Die droom kwam al na een jaar uit. Vele dienstjaren en diverse werkplekken later leek het de inmiddels 61-jarige wel mooi om uiteindelijk op de stadsredactie te belanden. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Score4-speler uit Breda wint jackpot van €5000
Voetbalfans opgelet! Met Score4, het gratis voetbalspel van AD, de regionale kranten en Toto, voorspel je de eindstanden van vier Eredivisie duels en maak je wekelijks kans op een prijzenpot van maar liefst €5000. Aan het spel doen wekelijks ruim 10.000 deelnemers mee. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Fun
Nieuw bij BN DeStem: De prijspuzzel, puzzel en win!
Het voelt voor veel mensen misschien als een déjà vu. De restaurants zijn opnieuw gesloten, de café’s zijn dicht en de sport ligt weer stil. Voor ons vermaak zijn we wederom op onszelf aangewezen, maar dat betekent niet dat we onze heil maar weer bij Netflix moeten zoeken. In de Fun omgeving vind je iedere dag de leukste puzzels en games en ons assortiment is sinds de eerste lockdown behoorlijk uitgebreid.
-
PREMIUMVan de hoofdredactie
Alles wat gewoon was, is niet zomaar gewoon meer
Lieve nakomelingen. Alles wat tot maart 2020 gewoon was, is niet zomaar gewoon meer. Zo zou mijn brief over de laatste jaren aan het nageslacht beginnen. -
-
-
van de hoofdredactie
Made in West-Brabant: trots op onze merken
Buys Zoenen, Tomado, Intex, Marlies Dekkers, Hero, Exota en Perfetti Van Melle. Zomaar wat merken waarvan u er ongetwijfeld een aantal kent. Weet u waar ze zijn begonnen? Ja, juist: in West-Brabant. In ons deel van het land. En dat is iets, wat we zeker niet in alle gevallen weten, of onszelf ooit eerder hebben gerealiseerd. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.