‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Even voorstellenPolen, Noorwegen, Duitsland en Engeland: regioverslaggever Nico Schapendonk (57) is al op veel plekken geweest voor zijn werk bij de krant. Toch doet hij net zo lief verslag van zijn eigen Breda, en dan met name de politiek. ,,Dat gaat hard tegen hard. Dat is leuker dan welke soap dan ook.”
Bij een krant komt alles samen: wetenschap, geschiedenis en politiek
Dat hij de regiojournalistiek in wilde, wist Schapendonk al lang. In 1984 liep hij stage bij deze krant. ,,Toen was ik net 20. Ik zat op de Academie voor de Journalistiek in Tilburg, en ik wiste al dat ik bij -toen nog- De Stem wilde gaan werken.”
,,Ik heb altijd veel interesse gehad in datgene wat er direct in mijn omgeving gebeurde. Dat vond ik zoiets bijzonders. Bij een krant komt alles samen: wetenschap, geschiedenis en politiek”, vertelt hij.
Regioredacteur
De indeling van de redactie zag er toentertijd heel anders uit dan nu. Waar iedereen zich nu met allerhande onderwerpen bezighoudt, waren er toen verschillende redacties. ,,Binnen- en buitenland, cultuur, sport; ze hadden allemaal een eigen redactie. Het is anders geworden. Toen ik net begon, nam ik mezelf voor keihard de stadsredactie in te gaan en later door te stromen naar de buitenlandredactie.”
Het was vijf jaar na zijn stage dat hij weer bij De Stem terecht kwam. ,,In de tussentijd heb ik vervangende dienstplicht gedaan in Amsterdam en werkte ik als freelancer voor huis-aan-huisbladen. Toen bestond weekblad de Scheldebode nog, waarvoor ik een half jaar op en neer naar Vlissingen moest pendelen. Bij de Gazet in Etten-Leur heb ik nog een tijdje gezeten, maar dat was niet echt mijn ding.”
,,Toen ben ik gaan solliciteren en na een paar jaar op de layout-redactie kwam ik op de stadsredactie terecht. Daarna heb ik ook nog twee jaar in Oosterhout gezeten, waarna ik weer terugkeerde naar Breda. Daar ben ik jaren blijven zitten. Toen ben ik naar de nieuwsdienst gegaan. Tot zo'n twee jaar geleden terug heb ik dat volgehouden. Nu schrijf ik, alweer, over Breda.”
Verslag doen in het buitenland
Die gewilde functie op de buitenlandredactie kwam er nooit, maar hij mocht wel een aantal keer de landsgrenzen over om verslag te doen. ,,Naar Polen, Noorwegen en Duitsland, onder andere. Met de gemeenteraad naar Hamburg, NAVO-oefeningen in Polen, het Europees Parlement in Brussel en naar Oslo voor de aankondiging van een Bredaas bedrijf op de beurs."
,,Het leukste wat ik ooit heb mogen doen was een paar weken na de Brexit. Ik ging naar een plaatsje boven Londen, waar Nederlanders woonden. Daar sprak ik met hen over de Brexit en hoe zij dat hebben ervaren.”
Hart voor regiopolitiek
De politiek heeft Schapendonk altijd interessant gevonden. Hij schrijft er dan ook graag over. ,,Ik vind het absoluut niet erg om de gemeenteraad te volgen. Laatst ging het over het evenementenbeleid en boa’s, dat gaat hard tegen hard. Dat is leuker om te volgen dan welke soap dan ook.”
Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook
,,De politiek is altijd belangrijk voor mensen en ik vind het de moeite waard dat in de gaten te houden. Ik heb er echt heel leuke verhalen vandaan gehaald. Ik heb een tijd een rubriek gehad die over politiek ging, al ging het ook vaak over andere dingen.”
,,Het is moeilijk een opvolger te vinden, heb het idee dat mensen de politiek steeds minder interessant vinden. Steeds minder mensen willen erover schrijven. Als je er geen lol aan beleeft, is er geen moer aan. Dat is meer het ding, je moet het zelf leuk maken. Sport moet je me niet mee lastigvallen, ik kan PSV niet van NAC onderscheiden.”
Met sport moet je me niet lastigvallen
Als journalist kom je overal en geen dag is hetzelfde. Dat vindt Schapendonk het mooiste aan zijn vak. ,,Je komt nog eens ergens, zoals bij het boerenprotest, waar ik door mensen heen moest ploegen om bij mijn auto te komen. Dat is spannend en leuk."
Soms maak je historische momenten mee, zoals de voorman van de Farmers Defence Force die in de Staten van Brabant een Holocaustopmerking maakt, zegt hij. ,,De vrijheid in dit beroep is ongelofelijk. Journalistiek is het enige wat ik echt leuk vind, het enige dat allesomvattend is. Je krijgt met van alles te maken en je bent op de hoogte van alles. Ik heb er weleens over nagedacht bij een andere krant te gaan werken, maar ik vind het veel te prettig in Breda. Ik ken de mensen, zij kennen mij.”
Journalistiek is het enige wat ik echt leuk vind, het enige wat allesomvattend is
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie:zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
van de hoofdredactie
Made in West-Brabant: trots op onze merken
Buys Zoenen, Tomado, Intex, Marlies Dekkers, Hero, Exota en Perfetti Van Melle. Zomaar wat merken waarvan u er ongetwijfeld een aantal kent. Weet u waar ze zijn begonnen? Ja, juist: in West-Brabant. In ons deel van het land. En dat is iets, wat we zeker niet in alle gevallen weten, of onszelf ooit eerder hebben gerealiseerd. -
van de hoofdredactie
Onze onmisbare schakels in de ochtend: ‘130 mensen blij maken in de ochtend, leuk toch!’
Zij werken als wij slapen. Zonder hen kunnen wij verhalen en foto's maken zoveel we willen, maar ziet u het resultaat niet terug aan uw ontbijttafel. Onze bezorgers zijn degenen die voor dag en dauw zorgen dat de krant bij u op de deurmat ploft. -
PREMIUMdit was mijn nieuws
Dit nieuws bleef journalist Fee Buurmans het meest bij van 2021
Onze verslaggevers lopen stad en dorp af om lezers het laatste nieuws te brengen. Hoe ervaren journalisten dat? Vandaag blikt Fee Buurmans terug op nieuwsmomenten uit 2021 die haar het meest zijn bijgebleven. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Achter de schermen
Jan Martens is sportverslaggever: ‘Tour de France is het leukste wat ik ooit gedaan heb’
Sportief talent heeft hij zelf niet, maar Jan Martens (52) uit Hoeven heeft wél het talent om over sport te schrijven. Inmiddels is hij al veertien jaar sportverslaggever bij BN DeStem. ,,Die passie, de emotie en de bereidheid om veel opzij te zetten voor hun sport; dat vind ik zo mooi aan het schrijven over sporters.” -
van de hoofdredactie
Een spannende tijd, of je er nu goed of iets minder goed aan begint
Hoe zit het met uw zoon of dochter, of uw kleinzoon of kleindochter? Neemt de spanning al toe richting de examens? Aankomende week is het zover, donderdag starten de examens op het middelbaar onderwijs.