‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Even voorstellenPolen, Noorwegen, Duitsland en Engeland: regioverslaggever Nico Schapendonk (57) is al op veel plekken geweest voor zijn werk bij de krant. Toch doet hij net zo lief verslag van zijn eigen Breda, en dan met name de politiek. ,,Dat gaat hard tegen hard. Dat is leuker dan welke soap dan ook.”
Delen per e-mail
Bij een krant komt alles samen: wetenschap, geschiedenis en politiek
Dat hij de regiojournalistiek in wilde, wist Schapendonk al lang. In 1984 liep hij stage bij deze krant. ,,Toen was ik net 20. Ik zat op de Academie voor de Journalistiek in Tilburg, en ik wiste al dat ik bij -toen nog- De Stem wilde gaan werken.”
,,Ik heb altijd veel interesse gehad in datgene wat er direct in mijn omgeving gebeurde. Dat vond ik zoiets bijzonders. Bij een krant komt alles samen: wetenschap, geschiedenis en politiek”, vertelt hij.
Regioredacteur
De indeling van de redactie zag er toentertijd heel anders uit dan nu. Waar iedereen zich nu met allerhande onderwerpen bezighoudt, waren er toen verschillende redacties. ,,Binnen- en buitenland, cultuur, sport; ze hadden allemaal een eigen redactie. Het is anders geworden. Toen ik net begon, nam ik mezelf voor keihard de stadsredactie in te gaan en later door te stromen naar de buitenlandredactie.”
Het was vijf jaar na zijn stage dat hij weer bij De Stem terecht kwam. ,,In de tussentijd heb ik vervangende dienstplicht gedaan in Amsterdam en werkte ik als freelancer voor huis-aan-huisbladen. Toen bestond weekblad de Scheldebode nog, waarvoor ik een half jaar op en neer naar Vlissingen moest pendelen. Bij de Gazet in Etten-Leur heb ik nog een tijdje gezeten, maar dat was niet echt mijn ding.”
,,Toen ben ik gaan solliciteren en na een paar jaar op de layout-redactie kwam ik op de stadsredactie terecht. Daarna heb ik ook nog twee jaar in Oosterhout gezeten, waarna ik weer terugkeerde naar Breda. Daar ben ik jaren blijven zitten. Toen ben ik naar de nieuwsdienst gegaan. Tot zo'n twee jaar geleden terug heb ik dat volgehouden. Nu schrijf ik, alweer, over Breda.”
Verslag doen in het buitenland
Die gewilde functie op de buitenlandredactie kwam er nooit, maar hij mocht wel een aantal keer de landsgrenzen over om verslag te doen. ,,Naar Polen, Noorwegen en Duitsland, onder andere. Met de gemeenteraad naar Hamburg, NAVO-oefeningen in Polen, het Europees Parlement in Brussel en naar Oslo voor de aankondiging van een Bredaas bedrijf op de beurs."
,,Het leukste wat ik ooit heb mogen doen was een paar weken na de Brexit. Ik ging naar een plaatsje boven Londen, waar Nederlanders woonden. Daar sprak ik met hen over de Brexit en hoe zij dat hebben ervaren.”
Hart voor regiopolitiek
De politiek heeft Schapendonk altijd interessant gevonden. Hij schrijft er dan ook graag over. ,,Ik vind het absoluut niet erg om de gemeenteraad te volgen. Laatst ging het over het evenementenbeleid en boa’s, dat gaat hard tegen hard. Dat is leuker om te volgen dan welke soap dan ook.”
Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook
,,De politiek is altijd belangrijk voor mensen en ik vind het de moeite waard dat in de gaten te houden. Ik heb er echt heel leuke verhalen vandaan gehaald. Ik heb een tijd een rubriek gehad die over politiek ging, al ging het ook vaak over andere dingen.”
,,Het is moeilijk een opvolger te vinden, heb het idee dat mensen de politiek steeds minder interessant vinden. Steeds minder mensen willen erover schrijven. Als je er geen lol aan beleeft, is er geen moer aan. Dat is meer het ding, je moet het zelf leuk maken. Sport moet je me niet mee lastigvallen, ik kan PSV niet van NAC onderscheiden.”
Met sport moet je me niet lastigvallen
Als journalist kom je overal en geen dag is hetzelfde. Dat vindt Schapendonk het mooiste aan zijn vak. ,,Je komt nog eens ergens, zoals bij het boerenprotest, waar ik door mensen heen moest ploegen om bij mijn auto te komen. Dat is spannend en leuk."
Soms maak je historische momenten mee, zoals de voorman van de Farmers Defence Force die in de Staten van Brabant een Holocaustopmerking maakt, zegt hij. ,,De vrijheid in dit beroep is ongelofelijk. Journalistiek is het enige wat ik echt leuk vind, het enige dat allesomvattend is. Je krijgt met van alles te maken en je bent op de hoogte van alles. Ik heb er weleens over nagedacht bij een andere krant te gaan werken, maar ik vind het veel te prettig in Breda. Ik ken de mensen, zij kennen mij.”
Journalistiek is het enige wat ik echt leuk vind, het enige wat allesomvattend is
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie:zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
van de hoofdredactie Met behulp van data kan nu een inschatting worden gemaakt van uw waardering
U belt, u stuurt ons e-mails en u stuurt ons brieven. En jaarlijks wordt er een groot lezersonderzoek gehouden. Vorig jaar kregen we daarin een 7,6 van u. Maar dagelijkse terugkoppeling op grote schaal hebben we nooit gehad, het is simpelweg niet mogelijk te analyseren hoe u de krant leest. -
Zo hield correspondente Gonny Hendrikx-Farla het 29 jaar lang vol: ‘Ik vond álles leuk’
KLUNDERT - Geen kerstconcerten meer, geen sauwelavonden, geen sinterklaasintochten, geen carnavalsoptochten: helemaal niets meer. Na 28 jaar stopt Gonny Hendrikx-Farla (69) uit Klundert woensdag, 1 juli, officieel als correspondent van deze krant voor Klundert en omliggende plaatsen. ,,’t Is goed geweest.” -
5 vragen aan Zo maakt vormgever Richard de krant vanuit huis: ‘Communicatie is een uitdaging’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag vormgever Richard Gesell. ,,Communicatie is wel een uitdaging geworden.” -
5 vragen aan Spanje correspondent Edwin Winkels: ‘Als journalist ben je niet van steen’
Van hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis. Vandaag Edwin Winkels’, correspondent in Spanje voor deze krant, één van de landen die momenteel het hardst wordt geraakt door het virus. Voor heel even de lockdown ontvlucht. -
achter de schermen Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Daar zit ze dan. Aan tafel met een meisje van zeventien die vertelt hoe geweldig haar vader was. Dat ze dolgraag had gezien hoe trots hij was geweest nu ze haar diploma heeft. Een voorbeeld hoe dicht vreugde en verdriet bij elkaar liggen. ,,Je ziet mensen tegen de tranen vechten. Dan heb ik het als journalist soms best even moeilijk, al laat ik dat niet blijken”, zegt Annelies Wijnen.
-
In deze tijd zien lezers het voordeel van de BN DeStem app: Snel op de hoogte zijn wat er speelt
De krant wordt al jaren digitaal gemaakt, maar vaak nog op papier gelezen. Prima natuurlijk. Maar BN DeStem op je smartphone, tablet of computer heeft zo zijn voordelen, betoogt managing editor Rennie Rijpma. De Friezin werkt al ruim een kwart eeuw in de journalistiek, noemt zichzelf een ‘nieuwsjunk’ en groeide op met de papieren krant. ,,Snel op de hoogte zijn van alles wat speelt, waar je ook bent.” -
Van de hoofdredactie Interactie
Onze facebookpagina's ontploften afgelopen week en we werden overladen met mails. De oorzaak: een oproep, geïnitieerd door collega Fee Buurmans, over de vele opvallende paddenstoelen deze herfst. Het was haar opgevallen en iets wat een verslaggeefster opvalt, valt doorgaans ook de lezer op, is onze ervaring. In dit geval bleek dat meer dan waar. -
Mis niets door ons te volgen!
Het nieuws en de verhalen van BN DeStem volg je via verschillende kanalen. Volg ons op sociale media, schrijf je in voor de nieuwsbrief of download onze app. Bekijk hieronder wat er allemaal mogelijk is.