Polderman Wim mist de reuring in het dorp: ‘Ik ben een man van de evenementen’
Even voorstellenOUD GASTEL - Geen dorpsquiz, geen carnaval, zelfs geen braderie. Laat staan een triatlon. Normaal gaat er geen weekend voorbij of in Gastel is wel iets te doen. Polderman Wim van den Broek (56) mist de reuring. De gesprekken met de mensen op straat. ,,Dat is de charme van het vak en dat mis je wanneer alles telefonisch moet.”
Delen per e-mail
Het is leeg als verslaggever Wim van den Broek door de straten van Oud-Gastel loopt. Uitgestorven zelfs. Als hij langs de cafés loopt, denkt hij terug aan de dorpsquiz. Afgelopen jaar komen overwaaien uit het oosten van Brabant. Met zestig teams in actie een groot succes. Zetten het complete dorp op stelten. Hij mist de reuring, de mensen op straat, want dat is waar hij het als regioverslaggever van moet hebben.
‘De lijntjes zijn korter in een dorp’
de impact van het nieuws is in een dorp vaak groter
Met een stad heeft Van den Broek niet zoveel. Hij groeide op in Oud Gastel. Woont inmiddels tig jaren in Stampersgat. De overzichtelijkheid van een dorp spreekt hem aan. ,,De lijntjes zijn veel korter. En de impact van het nieuws is vaak groter. Als er in Bergen op Zoom een winkel sluit, valt bijna niemand dat op. In een dorp als Gastel is dat meteen wereldnieuws. Het raakt de mensen. De betrokkenheid is veel groter.”
Tegelijkertijd is het zoeken naar balans, wanneer je als journalist woont en werkt in hetzelfde gebied, vertelt Van den Broek. ,,Een beetje huiverig was ik wel, bij mijn terugkeer naar Halderberge, een paar jaar terug. Natuurlijk ken ik het gebied op mijn duimpje. Maar dat is tegelijkertijd je grootste valkuil. Je moet voorkomen dat je in het hobbysfeertje belandt. En tegelijkertijd wil je niemand negeren.”
Natuurlijk ken ik het gebied op mijn duimpje. Maar dat is tegelijkertijd je grootste valkuil
Ongemakkelijk
Dicht bij het vuur zitten levert soms ook ongemakkelijke situaties op. Zoals afgelopen najaar, wanneer blijkt dat burgemeester Jobke Vonk ‘om gezondheidsredenen’ plots vertrekt. ,,Dan ga je toch zoeken naar de oorzaak. Ontdek je in het geruchtencircuit dat ze niet capabel genoeg was voor de job. En tegelijkertijd was het Jobke van wie ik een paar maanden eerder nog een koninklijke onderscheiding kreeg. Dat geeft een dubbel gevoel.”
Over burgemeesters gesproken. Waar Van den Broek als verslaggever verschijnt, verdwijnen de burgervaders en -moeders met bosjes. ,,Of het toeval is weet ik niet. Opvallend is het wel.
Zoals het plotseling vertrek van Wim Denie, na de brand bij Chemie Pack in Moerdijk. Gevolgd door Saskia Bolten in Steenbergen. ,,Toen ik in Halderberge begon, vroeg de toenmalige burgemeester Giel Jansen meteen of hij zich zorgen moest maken.”
Een groot gemis
Van den Broek kan er wel om lachen. Nu in coronatijd mist hij de fysieke contacten, met raadsleden, de mensen op straat. In de feesttenten tijdens wielerrondes. ,,Ik ben een man van de evenementen. Van de praatjes langs het wielerparcours. Die zijn er nu niet. Echt een gemis."
,,Bijna alles gaat telefonisch, van achter het bureau. Terwijl je toch de reactie van de mensen wilt, zeker bij een shockerende foto, zoals laatst bij een galerie in Rucphen.”
Voorliefde voor historie
Dat hij wat met de streek heeft, blijkt wel uit het feit dat Van den Broek lange tijd betrokken was bij de Heemkundekring in Oud Gastel. Regelmatig komt zijn voorliefde voor de historie van de streek tot uiting in zijn artikelen. Zoals over de Tweede Wereldoorlog, de watersnoodramp maar ook over de oorsprong van historische panden en gebeurtenissen uit het verleden die nog zichtbaar zijn.
Naast journalist, is Wim bij het volk nog wel beter bekend als ‘speaker’ tijdens de jaarlijkse triatlon in Oud Gastel. Waar hij de boel van begin tot eind aan elkaar praat. Halverwege de jaren tachtig pakte hij voor het eerst de microfoon op.
Dat bracht hem tot commentator op Eurosport bij de Olympische Spelen van Sydney, Athene, Londen en Rio. En reisde hij de wereld over, van Hawaii tot Alanya, Madeira en de schaatspiste in Inzell.
Speaker in de sportwereld
Van den Broek zit al jaren in het bestuur van 't Veerke, de organisatie achter de triatlon. Hij zette de sport in West-Brabant op de kaart. En Oud Gastel in het bijzonder.
Van enkele tientallen deelnemers in de beginjaren, naar ruim duizend triatleten afgelopen jaar. Hij kreeg er zelfs een koninklijke onderscheiding voor. ,,Het is nog maar de vraag wat er van het sportevenement overblijft. Maar dat geldt voor veel clubs en verenigingen.”
Hoewel fanatiek in de sport heeft hij nooit voor sportverslaggeving gekozen. ,,Misschien omdat ik te weinig met voetbal op heb. Aan de andere kant: was ik sportverslaggever bij BN DeStem, dan kon ik de vele speakerklussen wel op mijn buik schrijven. Nu draai ik eens in de twee maanden weekenddienst en moet ik nee verkopen aan een organisatie.”
Meer lezen over hoe onze journalisten werken?
Coen schrijft álles over Roosendaal: ‘Ze horen gelijk dat ik uit Bergen op Zoom kom’
Peter de Brie doet verslag van de gemeente Woensdrecht: ‘Woensdrecht saai? Nee het is veel meer dan veldrijden en vliegtuigen’
Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Verslaggever Nico Schapendonk: ‘Politiek is leuker om te volgen dan welke soap dan ook’
Hoe Annelies omgaat met het verdriet van een ander: ‘Als journalist heb ik het soms best even moeilijk’
Hoe John Bas zijn columns schrijft: ‘Sommigen vinden me brutaal, grof gebekt’
Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
Dit maak je mee als misdaadverslaggever: een brief uit de bajes, martelkamers, ripdeals
Hij brengt jou iedere dag het nieuws uit de gemeente Oosterhout: ‘Ik ken het gebied goed’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interview Panenka, de mini-voetbaltalkshow voor tussendoor
Elke maandag kun je op de website van deze krant kijken naar Panenka, een actuele voetbaltalkshow met een glimlach: kort, snel en vaak licht van toon. Voor liefhebbers die het voetbal serieus nemen, maar ook weer niet te. -
Achter de Schermen Van Nice tot Parijs: De Tour volg je bij BN DeStem!
-
In deze tijd zien lezers het voordeel van de BN DeStem app: Snel op de hoogte zijn wat er speelt
De krant wordt al jaren digitaal gemaakt, maar vaak nog op papier gelezen. Prima natuurlijk. Maar BN DeStem op je smartphone, tablet of computer heeft zo zijn voordelen, betoogt managing editor Rennie Rijpma. De Friezin werkt al ruim een kwart eeuw in de journalistiek, noemt zichzelf een ‘nieuwsjunk’ en groeide op met de papieren krant. ,,Snel op de hoogte zijn van alles wat speelt, waar je ook bent.” -
achter de schermen Deze zomer was het eens géén komkommertijd: ‘Corona is altijd actueel’
Komkommertijd: wanneer zowat iedereen op vakantie is, kan het soms moeilijk zijn om onderwerpen voor de krant te vinden. Want er wordt niks in de gemeenteraad besproken, er zijn geen evenementen en de scholen zijn dicht. Bovendien zijn ook onze lezers op vakantie. In de zomer is het vaak zoeken naar nieuws. -
Van de hoofdredactie Interactie
Onze facebookpagina's ontploften afgelopen week en we werden overladen met mails. De oorzaak: een oproep, geïnitieerd door collega Fee Buurmans, over de vele opvallende paddenstoelen deze herfst. Het was haar opgevallen en iets wat een verslaggeefster opvalt, valt doorgaans ook de lezer op, is onze ervaring. In dit geval bleek dat meer dan waar.
-
achter de schermen Majda krijgt betaald om uit eten te gaan voor een recensie: zo gaat ze te werk
De app van de Rabobank liegt niet. Twaalf keer uiteten deze maand. Voor een bedrag dat de gemiddelde Brabander neertelt aan hypotheek. Culinair recensent Majda Ouhajji (31) moet de schade van afgelopen maanden even inhalen. De Bredase houdt van lekker eten. Voor iets speciaals vliegt ze zelfs naar Nice of Girona. In een kijkje achter de schermen vertelt ze hoe ze te werk gaat. -
achter de schermen Wie maakt toch al die foto's voor de krant?
De azc-rellen in Steenbergen, foto’s van het zieke meisje Ana Elena dat een stamceldonor zocht en alles wat daartussen zit; fotograaf Marcel Otterspeer (36) uit Zevenbergen trekt al zeven jaar heel West-Brabant door met zijn camera om foto’s te maken bij de verhalen in deze krant. ,,Het belangrijkste is de mensen, er moet ruimte zijn voor gezelligheid en een lolletje.” -
Achter het verhaal Journalist Henk den Ridder achterhaalt ‘man on the bike, on the dike’
Ineens vallen de puzzelstukjes op hun plaats. En achterhaalt BN DeStem-journalist Henk den Ridder uit Zevenbergen wie de fietser was die in september 1944 tussen Etten-Leur en Zevenbergen van een dijk dook om te ontkomen aan een confrontatie met een Amerikaans vliegtuig. Dit weekend stond Den Ridder voor het eerst oog in oog met de man achter het verhaal.