Onze onmisbare schakels in de ochtend: ‘130 mensen blij maken in de ochtend, leuk toch!’
van de hoofdredactieZij werken als wij slapen. Zonder hen kunnen wij verhalen en foto's maken zoveel we willen, maar ziet u het resultaat niet terug aan uw ontbijttafel. Onze bezorgers zijn degenen die voor dag en dauw zorgen dat de krant bij u op de deurmat ploft.
Het is 03.05 uur als we deze week op de vroege woensdagmorgen de parkeerplaats opdraaien bij het distributiecentrum in Zevenbergen. Ik ben niet de eerste: depothoudster Erna Aben (51) is al met vier andere collega's aanwezig. Ze staan te wachten op de kranten, die doorgaans rond 3 uur worden afgeleverd.
,,Ik wilde graag 's nachts werken om overdag bij ons gezin en de honden te kunnen zijn", zegt ze over het besluit dat ze drie jaar geleden nam, om aan de slag te gaan in de krantenbezorging. Erna is depothoudster in zowel Zevenbergen als Steenbergen, en zorgt er dagelijks voor dat de bezorging van zo'n 10.000 kranten zo goed mogelijk verloopt.
Van 3 tot 7 in de weer
Inmiddels is het busje met de kranten aangekomen en begint het tellen en samenstellen van de pakketten. Sommige bezorgers helpen hierbij mee en hebben dus een dubbelfunctie. Een van hen is Tim (22) uit Zevenbergschen Hoek. Elke ochtend is hij van 3 tot 7 in de weer met tellen en bezorgen. En daarna naar bed dan? ,,Nee, ik werk op de marketingafdeling van een theater. In januari ga ik weer verder aan mijn studie commerciële economie."
Tim is een van de weinige jongeren die het ambt van kranten bezorgen nog uitvoert. ,,Jeugd is moeilijker te vinden", beaamt Erna. ,,We hebben hier een vaste ploeg die er al jaren zit. Jongeren kunnen hier goed verdienen, het dubbele van supermarktloon, maar ze kiezen er niet voor." Het vroege opstaan, de regen, het speelt misschien mee. ,,Maar het regent niet zo vaak in de nacht hoor, hooguit tien, vijftien keer per jaar", stelt de Steenbergse, die rond de klok van 4 de eerste bezorgers het distributiepunt ziet verlaten om de kranten te gaan bezorgen.
Goed voor de conditie
Onder hen Jan en Jeanne, beiden 72 jaar. Het stel bezorgt kranten in het buitengebied, al 28 jaar. ,,Leuk om te doen. Je bent lekker bezig en het is goed voor de conditie." Niet veel later komt een van de bezorgers aan die Zevenbergen zelf intrekt, met 130 kranten. ,,130 mensen blij maken in de ochtend, leuk toch!"
Inmiddels nadert de klok 5 uur, de tellers hebben het distributiepunt al verlaten, bezorgers komen tot een uur of 6 nog binnen om hun dagbladen op te halen. Om 7 uur moeten alle kranten op de deurmat liggen. Als dat lukt, gaat Erna met een gerust gevoel slapen.
Bezorgen worden?
Zelf bezorgen? Misschien heb je er zelf weleens aan gedacht om krantenbezorger te worden. Bij DPG Media, uitgever van onder meer deze krant, zien we je graag komen, als je boven de 15 jaar bent. Met name voor het bezorgen van de zaterdagkranten zoeken we extra handjes. Meld je aan via krantenbezorgen.nl en geef de tip vooral door aan je vrienden en kennissen.
,,We komen bezorgers tekort", zegt Gerda van der Poel, directeur bezorging bij DPG Media. “Het is elke dag spannend wie ziek is of thuis moet blijven. Waar mogelijk leveren we bij sommige bezorgers de kranten thuis af, zodat ze niet naar een centraal distributiepunt hoeven te komen. Ondanks de stijgende werkloosheid krijgen we maar weinig aanmeldingen voor nieuwe bezorgers.”
André Trompers
Hoofdredacteur
hoofdredactie@bndestem.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Tips en Trucs
10 tips om een kruiswoordpuzzel op te lossen
De kruiswoordpuzzel is nog steeds één van de populairste puzzels. Wist je dat deze puzzel niet alleen het meeste voorkomt maar dat hij ook de basis vormt van de meeste andere puzzels? Voordat we diepte ingaan en vertellen hoe je er het beste een op kunt lossen, vertellen we je eerst graag wat een kruiswoordpuzzel nou precies is. -
Even voorstellen
Polderman Wim mist de reuring in het dorp: ‘Ik ben een man van de evenementen’
OUD GASTEL - Geen dorpsquiz, geen carnaval, zelfs geen braderie. Laat staan een triatlon. Normaal gaat er geen weekend voorbij of in Gastel is wel iets te doen. Polderman Wim van den Broek (56) mist de reuring. De gesprekken met de mensen op straat. ,,Dat is de charme van het vak en dat mis je wanneer alles telefonisch moet.” -
Projectweek
Een collega appt me op donderdagochtend. ‘Marketing overdrijft wel een beetje he’. Het is daar waar twee werelden samenkomen: redactie en marketing.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Achter de schermen
Zo maken we al een jaar vanuit huis de BN DeStem voor u
Een krant maken zonder fysiek samen te komen? Voor de pandemie konden we ons dat niet voorstellen. Inmiddels wordt BN DeStem al een jaar gemaakt door mensen die, op de drukkerijmedewerkers na, thuiswerken in hun eigen thuiskantoortje. Of gewoon aan de keukentafel. Hoe gaat dat, en waar lopen de medewerkers van de krant tegenaan? -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?